Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași şi Inspectoratul de Jandarmerie Județean (IJJ) Iași au efectuat un număr de 2.370 verificări ale persoanelor aflate în izolare la domiciliu.

 

În urma misiunilor efectuate au fost aplicate 262 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 406.610 lei. Din acest total, IJJ Iaşi a verificat 204 persoane la domiciliu şi au fost aplicate 61 de sancţiuni în valoare totală de 52.600 lei astfel: Legea 61/1991 – 8 sancţiuni cu valoare de 2.400 lei; O.U.G. 1 /99 – 10 sancţiuni cu valoare de 19.200 lei; O.M. 2/2020 – o sancţiune în valoare de 100 lei; O.M. 3/2020 – 42 de sancţiuni în valoare de  30.900 lei).

La nivelul judeţului Iaşi, un număr de 3.462 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate din punct de vedere medical de către DSP Iași. Alte 43 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.

Conform ultimelor centralizări, un număr de 187 de persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate.

Altfel, au fost instalate alte 2 corturi triaj – unul la Spitalul de Oncologie şi unul la Spitalul „Dr. C. I. Parhon“ Iaşi – ajungând acum la un total de 15 corturi instalate în judeţul Iaşi.

Având în vedere noile proceduri, pentru această perioadă Institutul Regional de Oncologie Iasi a modificat circuitul triajului epidemiologic şi traseul pacientului. În acest sens, IRO Iaşi a solicitat de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi două corturi, care sunt montate în momentul de faţă în curtea institutului. Triajul epidemiologic al pacientului este efectuat în cortul aflat vis-a-vis de Ambulatoriul Extern, personalul medical este costumat şi protejat complet, cu halate speciale, măşti cu filtru FFP2, viziere, ochelari de protecţie, capeline şi mănuşi.

După ce se efectuează triajul, pacientul intră în ambulatoriu, unde este consultat de medicul oncolog sau hematolog, primeşte avizul pentru chimioterapie, moment în care  se recomandă şi analizele medicale. După aceasta etapă, pacientul merge la punctul de recoltă improvizat în cel de-al doilea cort. După finalizarea analizelor pacientul are acces în spital pentru a i se administra tratamentul.

Nu vor fi refuzaţi pacienţii care vor veni din zone cu densitate mare de persoane infectate. Pentru aceştia există un spaţiu special în clădirea Ambulatoriului Extern.

Asistenţii medicali ce vor intra în contact cu aceşti pacienţi, vor fi echipaţi cu combinezoane medicale şi vor putea asigura în condiţii de maximă siguranţă chimioterapia. Pacienţilor li se vor pune la dispozitie măşti şi halate, iar fotoliile de chimioterapie sunt puse la distanţă unul faţă de celălalt.

La sfârşitul programului spaţiul se dezinfectează. În cazul în care un pacient este simptomatic, este pregatit un cabinet în care acesta va sta izolat pentru efectuarea tuturor procedurilor/demersurilor pentru siguranţa pacientului şi a personalului medical.

Articolul precedentTrust Motors oferă 3 autovehicule Peugeot Institutului “Matei Balș”, în urma apelului la solidaritate al Trustului Realitatea
Articolul următorPrimarul din Paşcani, deranjat de transferarea bolnavilor de la Suceava la Pașcani: „Nu denotă decât inconștiență!“