Comisia de cultură PLUS Iași atrage atenția asupra modului în care a înțeles Primăria Iași să refacă zona din jurul Statuii Independenței, care face parte din zona de protecție a monumentului, potrivit legii.

„Atragem atenția asupra faptului că aceasta este un monument reprezentativ pentru oraș, motiv pentru care considerăm nepotrivită înlocuirea travertinului original cu un placaj rugos, policrom și de o calitate îndoielnică. Amintim faptul că în timpul sărbătorilor naționale Statuia Independenței este, alături de Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii, unul dintre monumentele la care se depun coroane de flori de către reprezentanţii statului român”.

Încadrare: Monumentul Independenței (IS-III-m-B-04312) este monument de for public (categoria III), reprezentativ pentru patrimoniul cultural local (grupa B) https://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-IS.pdf – pagina 139. Din PUG-ul Iașului reiese că monumentul este compus din soclu și statuie, iar aria din jurul statuii face parte din zona de protecție a monumentului (Lege 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, art. 9).

”Înaintea intervenției Primăriei, zona despre care vorbim era placată în întregime cu travertin (nuanță bej, uniformă), același material cu care este placat și soclul monumentului, rezultând un ansamblu coerent vizual. Primăria a înlocuit travertinul cu un placaj din ciment colorat care este în puternic contrast cu soclul din travertin al monumentului. Prin urmare, intervenția Primăriei în jurul Statuii Independenței nu respectă reglementările din anexa Ordinului nr. 2797/2017, punctele 3, 13 și 14, unde se impune folosirea acelorași materiale de finisaj prezente în zonă, pentru a nu periclita autenticitatea monumentului/ansamblului.

Cerem, în consecință, Primăriei Municipiului să repare acest prejudiciu adus monumentului și să repună travertin în zona afectată. Totodată, în lipsa consultării unor specialiști de valoare care să gireze aceste intervenții asupra monumentelor și clădirilor de patrimoniu, punem la dispoziție expertiza tehnică a membrilor comisiilor de urbanism și cultură ale PLUS Iași pentru a preîntâmpina astfel de maltratări ale patrimoniului cultural al orașului”, susțin reprezentanții Comisia de cultură a PLUS Iași.

Articolul precedentMai multe locuri la licență, la admiterea de toamnă de la Universitatea Tehnică
Articolul următorAl 13-lea transplant renal din acest an