O echipă de cercetători din mediul universitar britanic a analizat dispozitive Android de la Samsung, Xiaomi, Realme și Huawei, precum și LineageOS și /e/OS, două sisteme de operare bazate pe Android, care își propun să furnizeze un nivel crescut al confidențialității.

Concluzia studiului este că toate variantele Android studiate, cu excepția /e/OS, transmit cantități importante de date către firmele de la care provin dispozitivele și către entități terțe, precum Google, Microsoft, Linkedin, Facebook, etc. Printre datele transmise se află informații despre dispozitiv, detalii despre utilizarea aplicațiilor și informații telemetrice.

Utilizatorii de dispozitive Android nu au la dispoziție măsuri pentru stoparea colectării datelor. Conform declarației unui purtător de cuvânt de la Google, „comportamentul nu este surprinzător – așa funcționează smartphone-urile moderne.” Reprezentatul Google a adaugat că datele colectate sunt necesare pentru servicii de bază precum actualizări pentru software.