Punctul de amendă rămâne plafonat până la finalul anului, deși salariul minim brut, în funcție de care se calculează aceasta a crescut de la 1 octombrie. Anunțul vine în plină discuției națională legată de dezastrul de pe șoselele din România și a reproșului frecvent că sancțiunile sunt prea mici și nu-i sperie pe șoferi.
Punctul de amendă va rămâne plafonat la valoarea de 145 lei până la sfârșitul anului, cu toate că de la 1 octombrie s-a majorat salariul minim brut pe țară, potrivit newsbucuresti.ro.
Potrivit Codului rutier (OUG nr. 195/2002), punctul-amendă e cel care stă la baza calculului amenzilor rutiere și reprezintă „10% din salariul minim brut”.
Dacă guvernul nu mai plafonează această valoare, în condițiile majorării salariului minim, creșterea punctului de amendă ar fi mai mult decât dublă, pentru că amenzile n-au mai fost actualizate încă din 2017.
La momentul respectiv, valoarea punctului era de 145 de lei (10% din salariul minim la data de 1 februarie 2017). În aceste condiții, o astfel de majorare ar însemna mai mult decât dublarea amenzilor. Valoarea minimă a unei sancțiuni ar putea crește de la 290 de lei la 660 de lei.
Pe de altă parte, este posibil ca valoarea amenzilor să nu crească la valoarea corectă nici de la 1 ianuarie. Poliția Română cere ca punctul de amendă să crească de la 1 ianuarie 2024 la 165 de lei, față de 145 în prezent. Propunerea de majorare a punctului de amendă pentru abateri rutiere vine de la Poliția Română și va fi susținută de Ministerul de Interne. Nu e clar încă dacă va fi adoptată prin ordonanță de urgență sau va merge în Parlament pentru dezbateri.