Un grup de 22 de medici și 10 paramedici au plecat astăzi într-o misiune umanitară la spitalul modular COVID de la Lețcani, județul Iași, acolo unde se vor alătura echipei medicale pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

În cadrul evenimentului dedicat acțiunii de sprijin, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a amintit de suportul integrat oferit de Guvernul de la București pentru sistemul medical din R. Moldova și a menționat că acest gest de solidaritate e un răspuns prin care Republica Moldova își manifestă recunoștința.

„COVID-19 este mai mult decât o criză de sănătate. Pandemia are implicații fără precedent în viața fiecărui om și provoacă efecte devastatoare de ordin social și economic. Din păcate, România a ajuns pe primul loc în lume la numărul de decese zilnice de COVID-19, raportate la populația țării, iar, duminică, a ajuns la un număr record de pacienți spitalizați în secțiile de terapie intensivă. Spitalele sunt depășite de numărul mare de pacienți confirmați cu COVID-19, majoritatea fiind nevaccinați. În această situație gravă, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest de susținere pentru delegarea a 22 de medici și 10 paramedici pentru a ajuta spitalele din România. Înțelegem că e necesar să ne unim forțele mai mult ca oricând, întrucât  sistemul sanitar din țara vecină are nevoie de ajutor. Totodată, mulțumim României că, de la începutul pandemiei, a susținut constant Republica Moldova atunci când a fost mai greu”, a declarat Natalia Gavriliță.

Cu un mesaj de salut și îndemn către populație să se vaccineze împotriva COVID-19 a venit și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

„De la începutul pademiei, România a fost mereu alături de noi. Am primit echipamente medicale, de protecție în valoare de milioane de euro, iar atunci când învățam să facem față și să luptăm cu noul virus, au venit în ajutor 42 de medici din România. Mulțumim țării vecine pentru tot sprijinul acordat. Astăzi, e rândul nostru să demonstrăm solidaritate și recunoștință. În acest context, îndemn toți moldovenii să se vaccineze împotriva COVID-19 pentru a nu ajunge la același colaps înregistrat de colegii noștri din România. Vaccinul ne protejează de spitalizare și decesul cauzat de virus. Aveți grijă de voi și cei dragi”, a menționat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

La rândul său, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a mulțumit sistemului medical din Republica Moldova pentru suport și a reiterat importanța solidarizării în timpul pandemiei.

„Vă spun un mare mulțumesc în numele autorităților din România, iar acest gest făcut în vremuri grele nu va fi uitat. Astăzi, suntem pe primul loc în ceea ce privește numărul de bolnavi de COVID-19. Am ajuns în această situație gravă, pentru că românii s-au relaxat mult prea curând, iar românii nu au beneficiat așa cum ar fi trebuit de ceea ce am avut și avem. Nu au vrut să beneficieze de vaccin. Vaccinul e cea mai eficientă soluție pentru a trece de această pandemie. Vă mulțumim pentru acest gest frumos și vă dorim să vă întoarceți sănătoși acasă. Vă asigur că România a fost, este și va fi alături de Republica Moldova”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Precizăm că toți lucrătorii medicali care au plecat în misiune au experiență în tratarea pacienților cu COVID-19, majoritatea activând în secțiile de terapie intensivă. Mai mult, aceștia fac parte din echipele medicale din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutului de Medicină Urgentă, spitalelor raionale Glodeni, Dondușeni și Stefan Vodă. Totodată, cei 10 paramedici SMURD care pleacă la Iași sunt angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, subdiviziunile Chișinău și Bălți. Întreaga echipă va fi însoțită de trei autospeciale din Chișinău, Bălți și Ungheni.

În prezent, România e una dintre cele mai afectate țări din lume de efectele pandemiei. 

Amintim că pe 30 aprilie 2020, o echipă de 42 de medici și asistenți medicali din România au plecat în Republica Moldova pentru a ajuta medicii să trateze pacienții infectați cu COVID-19. Aceștia au oferit sprijin pe parcursul a 15 zile în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutului de Medicină Urgentă, Spitalului Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, Spitalului Clinic din Bălți, Spitalului Clinic din Cahul. De asemenea, în luna mai a anului precedent, România a donat 20 de camioane cu echipament medical, iar,în februarie 2021, alte loturi de echipamente medicale de protecție pentru personalul medical (măști, combinezoane, mănuși) cu o valoare totală de circa 2,3 milioane de euro. Mai mult, România a donat Republicii Moldova circa 500.000 de doze de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer.

Sursa: Realitatea de Realitatea din Moldova

Articolul precedentBilanț coronavirus 1 noiembrie: 6.993 cazuri noi și 322 decese
Articolul următorSorin Cîmpeanu: Școala va începe pe 8 noiembrie