Românii care nu își asigură locuințele ar putea plăti impozite mai mari. Mai mult, tot ei sunt vizați și de o amendă. Noile sancțiuni sunt prevăzute într-un proiect de lege. 

Inițiatorii proiectului sunt Alexandru Bola și Alexandru Kocsis.

”Este evident că se impune analizarea modificării prevederilor legislative pentru a se asigura respectarea legii, cu atât mai mult în contextul cutremurelor din Turcia, Siria şi România (Vrancea şi Gorj). Astfel, propunem ca aplicarea sancţiunilor contravenţionale să nu mai fie realizată de către primari, ci de către persoane desemnate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiatorii proiectului propun acordarea unui stimulent fiscal persoanelor fizice care încheie o asigurare facultativă, având în vedere că, potrivit legii, încheierea acesteia implică şi încheierea unei asigurări obligatorii.

”În acelaşi sens, persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie vor fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale”, se mai menționează în expunerea de motive

Lista persoanelor care nu au încheiat asigurarea obligatorie ar urma să fie transmisă Instituţiei Prefectului care va lua măsurile necesare.

Doar 20% din oameni au locuinţele asigurate obligatoriu în prezent, la nivelul lunii ianuarie 2023. 

 
 
Articolul precedentFacturile vor depăși veniturile a milioane de români! Datele care ne dau fiori: încălzirea devine un LUX în următorul deceniu
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET