Despre o sărbătoare prăznuită de români se spune, în credința populară, că aduce numai necazuri, dacă nu o respecți. Rusaliile, celebrate după Paște, ar fi niște babe urâte și rele, care aduc suferință celor care le nesocotesc puterile. 

În tradițiile românești se spune că Rusaliile nu sunt altceva decât niște babe rele, care vin fie în formulă de 3, fie în formulă de 7 și zboară prin văzduh. Sunt asemănătoare ielelor și este mare păcat să lucrezi de ziua lor, relatează click.ro 

În tradiţia populară, Rusaliile sunt nişte fiinţe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi după Paşti) şi provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele. 

Se spune că cei luați din căluș se îmbolnăvesc rapid și numai călușarii îi pot tămădui

Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc şi astăzi, în virtutea tradiţiei, să pună la porţile caselor ramuri verzi de tei, plantă despre care se spune că alungă duhurile rele.

Rusaliile au loc la 50 de zile de la Paște, iar creștinii duc la biserică crenguțe de nuc și de tei, le sfințesc, apoi le pun la icoanele din casă sau chiar la porțile/ușile caselor lor, pentru ca necazurile să îi ocolească.

Articolul precedentVal de aer tropical peste România. Unde se aşteaptă maxime de 23 de grade Celsius – prognoza meteo pe o lună, actualizată
Articolul următorSchimbări la pașapoarte, din 20 martie. Vom putea beneficia de un nou serviciu