Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 827 de conflic armat. Guvernul german pare dispus s[ renunțe la rezervele sale privind permisiunea acordată Ucrainei de a lovi ținte militare din interiorul Rusiei cu armele donate de Occident. Cancelarul Olaf Scholz a declarat, marți, că Ucraina ar putea utiliza arme furnizate de Germania „în cadrul dreptului internațional”, ceea ce ar permite ca acestea să fie folosite împotriva unui agresor precum Rusia, inclusiv în adâncimea teritoriului rus.

UPDATE 10:50 – Rusia afirmă că a neutralizat 13 drone şi 8 rachete ATACMS în Krasnodar şi lângă Crimeea

Ministerul Apărării rus a afirmat joi că apărarea antiaeriană a neutralizat 13 drone aeriene ucrainene în regiunea Krasnodar, din sudul ţării, şi în apropiere de peninsula anexată Crimeea, transmite AFP.

Joi dimineaţă, \”cinci drone aeriene ucrainene au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană deasupra regiunii Krasnodar\”, a indicat ministerul într-un comunicat.

Alte opt drone au fost interceptate în cursul nopţii \”deasupra Mării Negre, în proximitatea litoralului Crimeii\”, a adăugat ministerul.

UPDATE 9:20 – Ministrul german al Apărării salută antrenamentul militarilor ucraineni pe sistemele de apărare aeriană Patriot

 

Antrenamentul militarilor ucraineni pe sistemele de apărare aeriană Patriot în Germania reprezintă o contribuţie importantă la sprijinirea Ucrainei în apărarea sa împotriva Rusiei, a declarat ministrul german al Apărării Boris Pistorius, relatează dpa preluat de Agerpres.

Ucraina are nevoie în prezent cel mai mult de sistemele de apărare aeriană, a declarat Pistorius, miercuri, în timpul unei vizite la o bază de antrenament din nordul Germaniei.

Pregătirea militarilor ucraineni de către Bundeswehr este un semnal important transmis Ucrainei că Germania este alături de ea, a mai spus ministrul.

Ministrului german al apărării i s-a prezentat un antrenament pe un simulator Patriot.

Şeful unităţii ucrainene antrenate a spus că pregătirea nu poate avea loc atât de eficient decât în afara Ucrainei şi a subliniat că nu consideră necesară relocarea antrenamentului din Germania în Ucraina.

“Acest lucru funcţionează mult mai bine într-o ţară paşnică. Nu există loc în Ucraina care să fie sigur”, a mai spus ofiţerul ucrainean sub rezerva anonimatului.

Germania a furnizat până acum Ucrainei două sisteme Patriot şi rachetele asociate. O a treia unitate i-a fost promisă Ucrainei şi urmează să fie livrată în curând Kievului. Pistorius a afirmat că prin această decizie Germania a renunţat la un sfert din capacităţile sale Patriot.

UPDATE 8:30 – Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus șapte rachete lansate de Rusia și 32 de drone în timpul nopții, a declarat joi comandantul forțelor aeriene ucrainene, transmite Reuters.

Pe aplicația de mesagerie Telegram, oficialul forțelor aeriene a declarat că Rusia a lansat în total 51 de rachete și drone.

Comandantul a precizat că forțele ruse au atacat „instalații militare și infrastructuri critice din Ucraina”, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Primarul orașului Harkov din estul Ucrainei, Ihor Terejov, a precizat, într-o declarație separată, că infrastructura critică din oraș a fost bombardată noaptea trecută și că patru persoane au fost rănite.

Alte autorități civile și militare nu au raportat victime și distrugeri provocate de atacuri.

UPDATE 6:00 – Ciolacu, despre propunerea de a da Ucrainei un sistem Patriot: Dacă un sistem acoperă şi parte din Ucraina nu înseamnă că nu mai acoperă România

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri seară, în legătură cu propunerea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot că, dacă un astfel de sistem acoperă parte din Ucraina, nu înseamnă că nu mai acoperă şi ţara noastră. El a precizat că este ferm convins că decizia care va fi luată nu va slăbi siguranţa României.

Întrebat care au fost discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierii din alte ţări legate de sistemul Patriot, premierul a răspuns: ”E o propunere şi va fi o decizie pe care o să o luăm în CSAT”.

Întrebat dacă acest lucru se va întâmpla după alegerile europarlamentare, premierul a afirmat: ”Nu cred că ţine cont o astfel de decizie de un moment electoral. Şi nu e prima oară când spun că mă bucur foarte mult. E pentru prima oară când Guvernul României post-decembrist nu este implicat în lupta electorală. Am făcut o distincţie clară între Guvernul României, coaliţia de guvernare şi campania electorală.  E un câştig. Asta înseamnă că România, după 30 de ani, a intrat într-o democraţie consolidată”.

Ciolacu a adăugat că nu a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis legată de data când va fi convocat CSAT-ul.

UPDATE 4:20 – Guvernul german renunță cu prudență la rezervele sale privind permisiunea acordată Ucrainei de a lovi ținte militare din interiorul Rusiei cu armele donate de Occident, scrie miercuri Politico.

Marți, cancelarul Olaf Scholz a declarat că Ucraina ar putea utiliza arme furnizate de Germania „în cadrul dreptului internațional”, ceea ce ar permite ca acestea să fie folosite împotriva unui agresor precum Rusia, inclusiv în adâncimea teritoriului rus.

Însă poziția Berlinului nu a fost la fel de clară pe acest subiect precum cea a altor țări.

Președintele francez Emmanuel Macron, care a vorbit alături de Scholz marți, a declarat că „trebuie să le permitem (ucrainenilor, n.r.) să neutralizeze siturile militare de unde sunt lansate rachetele, dar nu și alte ținte civile sau militare”, adăugând astfel o limită care nu este în concordanță cu ceea ce dorește Kievul.

Alte țări nu au lăsat însă loc de ambiguitate.

Articolul precedentCe este, de fapt, stagiul de cotizare și cum influențează pensia?
Articolul următorVerişorul Raisei, principalul suspect în cazul uciderii micuției de doi ani, şi-ar fi recunoscut fapta