Asociația civică „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” se va lansa oficial astăzi, într-o conferinţă ce va avea loc la ora 13.00, la Sala „Al.I. Cuza” a Hotelului Unirea.

Reprezentanții mișcării susțin că își propun să identifice motivele pentru care Moldova este blocată în subdezvoltare şi să propună spre dezbatere publică soluţii concrete de revigorare economică şi socială.

Fondatorii asociaţiei, reprezentanţi ai tuturor celor opt judeţe ale Moldovei, invită să ia parte la acţiunile propuse pe „toţi cei care, prin expertiză şi competenţă profesională, pot contribui la acest efort colectiv”.

Iniţiatorii Mişcării susțin că, „fără acţiune imediată, decalajul dintre Moldova şi celelalte regiuni ale României va creşte susţinut. Credem că este timpul ca marile regiuni ale României să capete voce politică şi putere administrativă pentru a relansa dezvoltarea ţării, ţinută acum pe loc de un hipercentralism ineficient, paralizant şi antinaţional”, susțin reprezentanții asociației.

 

O voce a Moldovei

Într-un manifest de prezentare, cei de la Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei susțin că vor să reprezinte cele 4 miliaone de moldoveni.

„Moldova este, de mai bine de 100 de ani, un teritoriu marginalizat, mereu pus la coadă. Un teritoriu exploatat electoral, periodic, cu promisiuni niciodată îndeplinite.

Suntem opt județe – 4 milioane de oameni – care speră în zadar de la politicieni desemnați de la centru o viziune consolidată pentru acest sfert de țară.

Politicile centraliste și-au dovedit cu fiecare ciclu electoral, de 30 de ani încoace, neputința și ineficiența.

Moldova de azi este subdezvoltată economic și fără voce politică pentru că e reprezentată în Capitală de politicieni mediocri și obedienți, care nu s-au solidarizat niciodată pentru a apăra interesele celor 4 milioane de alegători.

Politicieni care votează fără greș în conformitate cu linia partidului centralist, nu cu nevoile și cu interesele alegătorilor lor.

Fiecare an înseamnă, pentru acești 4 milioane de alegători, încă un buget de stat în care Moldovei “nu i se alocă bani” pentru drumurile de care are nevoie, pentru spitale, pentru școlile în care să-și educe copiii.

Moldova are nevoie prin urmare de o voce clară, articulată, care să-i protejeze și promoveze interesele“, se arată în manifest.

Articolul precedentAdus cu şenilata în stare gravă la spital
Articolul următorIașul vrea să adere la Platforma SDG