Procurorii ieşeni au tras un semnal de alarmă privind preconizatele modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală.
“Constatăm cu îngrijorare că actualul proces legislativ de modificare a Codului penal și Codului de Procedură Penală are loc fără o consultare reală a sistemului judiciar, fără studii și analize de specialitate și fără o minimă estimare a consecinţelor asupra impactului acestor modificări. Mai mult, asistăm la o campanie publică de promovare a unor excese de limbaj, la distorsionarea opiniilor exprimate în cadrul procesului de consultare, la emiterea de acuzaţii directe la adresa procurorilor şi judecătorilor privind existenţa represiunii nedrepte în cazurile în care au fost dispuse soluţii de achitare, toate acestea fiind de natură să atingă independenţa magistraţilor şi buna funcţionare a sistemului judiciar. Ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de încercarea de transformare a unor abateri disciplinare în infracţiuni grave, respectiv reaua-credinţă şi grava neglijenţă, infracţiuni de acelaşi nivel de gravitate cu cele împotriva vieţii, având ca subiect activ calificat judecători şi procurori”, a precizat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
Pe de altă parte, procurorii constată menţinerea la un nivel derizoriu al modului de incrminare a unor infracţiuni precum ultrajul, ultrajul judiciar, înşelăciunile, hărţuirea, precum şi introducerea unor modificări ale Codului de Procedură Penală care lipsesc de conţinut activitatea de cercetare penală până la imposibilitatea instrumentării unor cauze având ca obiect infracţiuni grave.
“Această subminare a sistemului judiciar se face simţită pe toate planurile, lipsind cu desăvârşire orice preocupare pentru asigurarea condiţiilor şi resurselor adecvate pentru buna desfăşurare a activităţii, lipsa de investiţii în susţinerea sistemului judiciar fiind puternic resimţită atât de magistraţi, de personalul auxiliar, cât şi de cetăţeni”, a încheiat Monica Palaghia.

Articolul precedentCe au găsit polițiștii pe străzile din Iași!
Articolul următorDRAMĂ: A promis familiei că se sinucide și s-a ținut de cuvânt!