Senatorul ieşean Dan Lungu a declarat că îşi doreşte realizarea în Iaşi a unui Muzeu al Comunismului Românesc, dar şi ca oraşul să adopte ca proiect „Ospita­litatea culturală“ pentru ca municipiul să se dezvolte din punt de vedere turistic şi cultural.

„Ziua Culturii Naţionale este o bună ocazie să reflectăm la felul în care definim Iaşul cultural şi cum ne dorim să arate el în viitor. Ca om care cunoaşte sistemul cultural din cele mai diferite unghiuri – în calitate de scriitor, manager cultural, membru în Comisia de cultură a Sena­tului României – şi care în timp a dialogat constant cu creatorii independenţi şi cu instituţiile, am meditat adesea la un concept destul de larg care să acopere cele mai diferite interese şi aspiraţii“, afirmă senatorul în debutul scrisorii. În ceea ce priveşte proiectele pe care le vede oportune pentru judeţul Iaşi, Dan Lungu aminteşte de faptul că „Ospitalitatea culturală“ ar trebui să fie proiect al judeţului, iar autorităţile ar trebui să realizeze un plan concret inclusiv pentru mediul rural.

„Momentan, cultura din mediul rural este cu totul abandonată, iar Consiliul Judeţean nu are nicio strategie să salveze lucrurile. Este un dezastru cultural, ştiu bine ce spun, ale cărui consecinţe le vom suporta cu toţii. Trebuie să înţelegem că eşecul cultural în mediul rural ne priveşte pe noi toţi. Lipsa de educaţie şi cultură nu înseamnă ignoranţă la modul abstract, ci are efecte concrete, în diferite domenii, de la funcţionarea instituţiilor la politică“, atrage atenţia Dan Lungu. Senatorul pledează şi pentru realizarea de noi muzee, printre aceste propuneri numărându-se şi Muzeul Comunismului Românesc. De asemenea, Dan Lungu îşi doreşte şi un Muzeu al Fotografiei, Centrul Meseriilor Dispărute (muzeu şi practici), Casa Culturală a Minorităţilor, dar şi o reţea de Centre ale memoriei vizuale locale în mediul rural, acestea din urmă având drept scop recuperarea istoriei comunităţii folosind arhivele fotografice de familie.

„Visez un Iaşi în care orice absolvent de şcoală vocaţională sau artist consacrat de la Bucureşti, Cluj sau din orice altă parte a ţării, să-şi dorească să se instaleze sau să trăiască o perioada din cariera lui aici. Un Iaşi în care un artist de la Berlin sau de la Viena să-şi dorească să ajungă măcar o dată în viaţă. Cheia acestei reuşite stă, în opinia mea, într-o filosofie a ospitalităţii culturale“, a adăugat Lungu.

Articolul precedentViorel Scripcariu a câștigat alegerile pentru funcția de rector al UMF Iași
Articolul următorÎncă un suspect reținut în cazul de ultraj de la Mironeasa