Peste 100 de angajați ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași au câștigat în instanță o acțiune intentată instituției pentru care lucrează.

Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis cererea formulată de către membrii Sindicatului Polițiștilor Europeni „Europol” Iași.

Instanța admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâților Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției Române și, în consecință, respinge acțiunea formulată de către reclamanți cu aceşti pârâţi. Admite acţiunea formulată de reclamanți în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi. Obligă pârâtul să plătească reclamanților salariul minim brut pe ţară garantat în plată, în cuantum de 1.450 de lei, începând cu data de 1 februarie 2017. Obligă pârâtul la recalcularea sporurilor pe bază de pontaj începând cu data de 1 februarie .2017 la zi şi la plata diferenţelor salariale. Obligă pârâtul să plătească Sindicatului Polițiștilor Europeni ,,Europol” Iași, pentru reclamanţi, suma de 1.000 de lei, drept cheltuieli de judecată”, au menționat magistrații ieșeni. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Procesul a început pe data de 8 august 2017. Atunci, zeci de angajați au solicitat instanței ieșene să oblige trei instituții la calcularea și plata salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv suma de 1.450 de lei.

Drepturile salariale ale polițiștilor nu au fost niciodată respectate, aceștia fiind nevoiți de fiecare dată să acționeze în instanță Ministerul Afacerilor Interne. Intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data de 1 februarie 2017 a deschis valul de nemulțumiri din partea polițiștilor față de neaplicarea corecta a acesteia. În fapt, H.G. 1/2017 a prevăzut faptul că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 1.450 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 de ore, în medie, pe lună, în anul 2017, reprezentând 8,735 de lei/oră”au menționat vineri reprezentanții Sindicatului „Europol”.

Conform acestora, prin aplicarea corectă a Hotărârii de Guvern nr. 1/2017, decisă de instanța de judecată, polițiștii vor beneficia de creșteri salariale substanțiale, de aproximativ 1.000 de lei, reprezentând diferența dintre salariul de funcție în plată și salariul funcției îndeplinite.

De remarcat este faptul că decizia emisă de Tribunalul Iași reprezintă prima acțiune câștigată pe H.G. nr. 1/2017 și cu siguranță va urma un val de alte acțiuni câștigate care vor repara inechitățile și discriminările create”au încheiat reprezentanții „Europol”.

Articolul precedentIeșean scos din casa arzând de vecini. A fost la un pas de MOARTE!
Articolul următorPedepsit din cauza braconajului