Pelerinii care vor veni la Mitropolie în perioada 11-14 octombrie, cu ocazia Sărbătorilor Iașului, se vor putea închina şi la moaştele Sfintei Ecaterina, ce vor fi aduse din Egipt, de la mănăstirea din Muntele Sinai ce-i poartă numele.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a stabilit deja programul religios al sărbătoririi hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, care, anul acesta, va avea loc în perioada 11-14 octombrie.

Alături de moaştele Sfintei Parascheva, vor fi aduse spre închinare şi moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina din Alexandria. Aceasta a murit în numele credinţei, fiindu-i tăiat capul, cărţile în care este prezentată viaţa ei spunând că, în acel moment, în loc de sânge a început să curgă lapte.

Joi, în prima zi, la ora 6.30 va avea loc o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care vor fi depuse apoi pe platoul din faţa Căminului preoţesc „Sf. M. Mc. Gheorghe“ pentru închinare, eveniment la care va participa Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul.

De la ora 8.00, se va sfinţi agheasma mică şi va fi ţinută o slujbă a Sf. Maslu pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane, dar şi o slujbă de Utrenie şi o Liturghie, de data aceasta în catedrală. Moaştele Sf. Ecaterina vor ajunge la aeroport la 18.35, iar de la ora 21 va începe slujba de priveghere.

A doua zi, vor fi mai multe evenimente liturgice, cel mai important fiind Pelerinajul „Calea Sfinţilor“, o procesiune cu moaştele celor doi sfinţi pe traseul deja cunoscut, care merge pe strada Cuza Vodă şi se întoarce pe pietonal în dreptul Bisericii Trei Ierarhi.

Noaptea va mai avea loc o slujbă de priveghere, în timp ce sâmbătă ete programată de la ora 9.00 sfinţirea Bisericii „Sf. Mc. Iulian din Tars“, din Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“.

Duminică, elementul central din program este Sfânta Liturghie arhierească, ce va avea loc de la ora 9.00 pe podiumul special amenajat dinpre bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, urmată de agapa de hram de la ora 13.00. De la 18.00, Primăria Municipiului Iaşi va organiza evenimentul anual „Seara Valorilor“.

Articolul precedentFonduri pentru blocurile cu risc seismic din municipiul Iași
Articolul următorControale la trecerile la nivel cu calea ferată: ce au descoperit oamenii legii!