Spitalul de Neurochirurgie „Prof.dr. N. Oblu” din Iași are cel mai modern sistem de serioangiografie biplană din România. Pentru achiziționarea angiografului de ultimă generație, de tip Biplan Infinix-i, Consiliul Județean Iași a alocat suma de 1,5 milioane de euro.

”Este un aparat de ultimă generație cu o mobilitate foarte mare a brațelor care permite un acces facil la pacient și achiziția rapidă a imaginilor în timpul procedurilor neurointervenționale. Acest angiograf este un echipament biplan care permite vizualizarea leziunilor vasculare craniocerebrale și spinale din mai multe unghiuri simultan. Astfel, crește siguranța, scade durata efectuării procedurii și cantitatea de radiații emise pentru diagnostic, deci expunerea la radiații atât pentru pacient cât și pentru personalul medical este mai mică”, a afirmat dr. Nicolae Dobrin, medic primar la Spitalul de Neurochirurgie.

Sistemul angiografic poate fi folosit atât în patologia neurovasculară adultă, cât și pentru cea pediatrică. Echipamentul Biplan Infinix-i permite o vizualizare foarte bună a celor mai mici vase și a dispozitivelor intervenționale. Aparatul asamblează mai multe imagini și le reproduce ca fiind una singură, pentru a permite o evaluare vizuală mai clară.

Dispozitivul medical a fost montat într-o cameră specială cu pereți de plumb. Sistemul de comandă al aparatului a fost instalat de o echipă formată din specialiști români și greci.

Medicii au alcătuit deja o listă cu peste 70 de pacienți care necesită o expertiză cu serioangiograful nou achiziționat.

Suma investită de C.J. în achiziția sistemului Biplan Infinix-i va putea fi recuperată de la Uniunea Europeană.

Articolul precedentPremierea elevilor care au obținut media 10 la evaluarea națională și la examenul de bacalaureat
Articolul următorBani pentru drumurile județene