Ofițerii din cadrul Biroului de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Iași au efectuat joi dimineaţă mai multe descinderi, pentru anihilarea unei rețele de trafic de droguri. Anchetatorii au descoperit o plantație uriașă de canabis.

Reprezentanții Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au precizat că ofițerii din cadrul BCCO, împreună cu luptătorii de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale, au efectuat percheziții în județ, la mai multe persoane suspectate de trafic de droguri.

“Suspecţii au achiziționat în prealabil un teren agricol pe raza comunei Mironeasa unde au amenajat mai multe solarii cu o suprafață totală de peste 800 mp, unde, sub aparența faptului că aceștia cultivă legume pentru export, au înființat o plantație de peste 2.000 de plante de canabis. După supravegherea activității infracționale a acestora pe parcursul a câteva luni de zile, corespunzătoare  înființării și ulterior creșterii culturii de canabis s-a acționat pentru stoparea activității în momentul în care inculpații au procedat la recoltarea recoltei. Din cercetări s-a stabilit că suspecţii locuiau într-un imobil închiriat pe raza comunei Miroslava, unde locuiau și unde depozitau produsul finit”, au precizat joi reprezentanţii DIICOT Iași, într-un comunicat.

La percheziționarea serelor înființate de către suspecţi a fost identificată aparatură performantă de creștere a acestor plante precum și ustensile pentru recoltarea și ulterior prelucrarea plantelor. Unele dintre aceste plante erau valorificate sub forma de canabis, iar altele erau transformate în rezină de canabis, întrucât era mai ușor de transportat, fiind disimulată în doze de aluminiu de răcoritoare pentru a nu atrage atenția organelor de control, conform anchetatorilor.

“Substanța vegetală era depozitată în lăzi frigorifice în vederea transformării acesteia în rezină de canabis. Din verificări s-a stabilit că drogurile de risc nu erau destinate pieței interne ci celei europene, pentru a nu atrage atenția autorităților din România. În urma perchezițiilor efectuate s-a ridicat în vederea cercetărilor cantitatea de aproximativ 52 kg muguri de canabis și 656 gr rezină de canabis. Totodată au fost ridicate sume de bani, echipamente folosite pentru creșterea și prelucrarea culturii de canabis, telefoane mobile, cântare electronice, semințe, precum și substanțe utilizate la fertilizarea și tratarea culturii. La sediul DIICOT Iaşi au fost duse, în vederea audierii, patru persoane faţă de care s-a dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, au adăugat reprezentanţii DIICOT Iași.

Articolul precedentAvocatul Poporului s-a sesizat cu privire la o familie cu 9 copii, din județul Iași
Articolul următorA început reabilitarea drumului județean Târgu Frumos-Cucuteni