Aproape 200 de pacienţi care au fost trataţi la spitalele ieşene susţin că medicii şi asistentele le-au cerut anumite sume de bani în timpul internării pentru a fi trataţi.

În Iaşi, in topul spagilor se afla Spitalul de Copii „Sf. Maria”, unde 48 de părinţi au confirmat că li s-au cerut bani, pe locul doi se află Mater­nitatea „Cuza Vodă”, unde 26 de mame au răspuns afirmativ, urmate de Spi­ta­lul de Boli Infec­ţioase „Sf. Parascheva”, unde 25 de pacienţi au fost în această situaţie. urmează Institutul Regional de Oncologie cu 20 de răspunsuri afirmative, Spitalul „Parhon” cu 19, Maternitatea „Elena Doamna” cu 18, dar şi Institutul de Boli Cardio­vasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” cu 13 răspunsuri. La Spitalul de Neurochirurgie au fost 12 răspunsuri afirmative, la Spitalul de Pneumofti­zologie 10, iar Spitalul CF şi „Sf. Spiridon” au strâns doar câte şase de „da”. Există şi două unităţi medicale cu zero cazuri raportate, neavând niciun chestionar completat, Institutul de Psihiatrie „Socola” şi Spitalul de Recuperare.

Rezultatele fac parte dintr-un raport al Anti-Bribery Synergy, pe baza unor chestionare completate de pacienţi, iar pe primele locuri din ţară se află spitale din Bucureşti, Brăila şi Ploieşti. Datele fac parte din Mecanismul de Feedback al Ministerului Sănătăţii (MS) din perioada ianuarie – august 2019, prin intermediul căruia pacienţii din 352 de spitale publice din România au răspuns la un set de zece întrebări care fac referire la modul în care au fost trataţi. Chestionarele au putut fi completate prin SMS sau pe e-mail, rezultatele fiind contorizate de firma Anti-Bribery Synergy, care a adunat toate răspunsurile din întreaga ţară, fiind totalizate astfel 3.800 de răspunsuri afirmative la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”.

Articolul precedentCasa Buicliu, transformata în muzeu
Articolul următorACCIDENT rutier grav, la Bălțați!