Personalul medical ieșean a comemorat trei ani de la tragedia aviatică ce a dus la pierderea unor colegi din cadrul SMURD.

A fost o zi plină de durere, dar și de recunoștință pentru SMURD Iași. Comemorăm trei ani de când s-au ridicat pe cerul Moldovei cu elicoperul SMURD Iași și nu au mai revenit dragii noștri colegi dr. Mihaela Dumea, asistent Gabriel Sandu, Doru Gavril și Voicu Socae. Timpul nu șterge amintirea lor și toate misiunile în care salvăm și facem bine oameni le dedicăm memoriei lor! Echipa SMURD Iași a fost alături de familiile lor la slujbele de pomenire din cimitire și le păstrează cu drag amintirea colegilor lor din ceruri”, a precizat prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu, coordonatoarea UPU-SMURD Iași.

Pe 2 iunie 2016, un echipaj format dintr-un pilot, co-pilot, medic şi asistent a decedat în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD în zona localităţii Haragâş, din raionul Cantemir, în Republica Moldova. Tragedia a avut loc în timpul unei acţiuni de salvare.

Gabriel Sandu, în vârstă de 40 de ani, a fost unul dintre cei mai experimentaţi asistenţi medicali în medicina de urgenţă din România, el fiind din 2005 în cadrul SMURD.

Medicul primar Mihaela Dumea lucra de cinci ani la SMURD Iaşi şi le preda studenţilor, în calitate de asistent universitar, disciplina Medicină de Urgenţă.

Elicopterul prăbuşit, de tip EC 135, a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii în 2014 şi a costat cinci milioane de euro. El se afla la SMURD Iaşi din 2014, ultima inspecţie periodică fiind tot din acel an.

Unul dintre cei doi piloţi ai elicopterului prăbuşit în Republica Moldova era comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi, comandorul Doru Gavril, în vârstă de 53 de ani, care avea o experienţă de 30 de ani şi peste 4.000 de ore de zbor la activ.

Cel de-al doilea pilot, căpitanul comandor Voicu Şocae, în vârstă 36 de ani, avea ca experienţă peste 1.480 de ore de zbor.

Aceasta a fost a doua tragedie de acest gen din ultimii ani la SMURD Iaşi. Amintim că, în luna ianuarie 2006, doi piloţi şi două cadre medicale şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul SMURD în care se aflau s-a prăbuşit în apropierea Aeroportului Iași.

 

Articolul precedentŞoferi cu probleme pe şoselele din judeţ
Articolul următorMilioane de lei pentru reabilitarea unor drumuri județene