Un transplant renal prin metodă laparoscopică a constituit unul dintre motivele organizării la Iaşi a unui curs unic în România. 

“Organizăm la Iaşi un curs unic, în care toate aspectele legate de transplant sunt dezbătute începând de la cum se realizează o listă de transplant, un centru de transplant, probleme psihologice, probleme chirurgicale, urmărirea transplantului, a complicaţiilor. Este un curs de la A la Z cum puţine sunt în Europa”, a precizat prof.univ.dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic “Dr. I.C. Parhon”, din Iași.
Astfel, cu ocazia acestui curs, a fost organizată şi o intervenţie live a unui transplant renal.
“Am avut onoarea de a avea printre noi doi reputaţi specialişti. Au făcut o recoltare de la un donator viu prin metoda laparoscopiei. Intervenţia a fost transmisă live cursanţilor, unii dintre ei reputaţi chirurgi din ţară şi din afara ţării”, a adăugat Adrian Covic.
Totodată, profesorul Gabriel Oniscu a declarat că intervenţia laporoscopică nu a fost deloc uşoară. Ea a fost posibilă după ce o mamă, în vârstă de 60 de ani, a donat un rinichi fiului său care făcea dializă de trei ani.
“Au fost foarte multe greutăţi, de la organizarea din punct de vedere al discuţiei despre risc pentru donator şi beneficiar, şi câteva dificultăţi tehnice care fac parte din transplantul de zi cu zi. Pentru noi, ca şi chirurgi, siguranţa donatorului este esenţială. Au fost dificultăţi în organizarea investigaţiilor intraoperatorii şi câteva dificultăţi tehnice pentru că anatomia nu este întotdeauna ca în cărţi. Vârsta nu este un impediment pentru a dona. Nu contează cât de în vârstă eşti ca donator dacă rezultatele sunt favorabile”, a afirmat joi profesorul Gabriel Oniscu, de la Universitatea Edinburgh (Scoția).
Conform medicilor, în urma unei astfel de intervenţii chirurgicale, avantajele sunt mai mari. Unul dintre avantaje vizează perioada de recuperare, care este de numai patru – cinci zile, faţă de șapte – opt zile, în alte cazuri. Un alt avantaj este reprezentat de faptul că echipa necesară pentru realizarea transplantului este mai mică.
Articolul precedentHoria Sabo vrea să investească la CSM Politehnica Iași
Articolul următorAmenzi de peste 100.000 de lei, date de polițiștii ieșeni în câteva ore