Cu toate averismentele transmise pe canalele media, în scopul prevenirii accidentelor montane și a situațiilor periculoase , au fost destui acei care au considerat că datele de ordin tehnic prezentate de noi despre riscurile ascensiunilor în condiții de vânt puternic și temperaturi scăzute sunt doar povești din lumea pitorească a salvatorilor montani.

În seara de vineri temperatura în zona înalta a Masivului Ceahlău era undeva la -25 de grade iar vântul la rafală atingea 90 km/h ceea ce conform echarturilor internaționale echivala cu un windchill de -45 de grade . Era atât de frig încât senzorii externi ai stației Davis, interconectată la platforma Wunderground, au încetat să mai transmită date . La ora 17 echipa de serviciu din Baza Dochia a fost anunțată că un grup de trei turiști din Iași au rămas blocați în zona grupului de stânci Gură Planșă . Fiind aproape de Cabană Dochia s-a putut interveni și cei trei au fost extrași din zona periculoasă și aduși la cabană.

Scenariul s-a repetat trei ore mai târziu când un turist din Mureș a venit la Baza Salvamont anunțând că încă doi colegi cu care urcase se aflau la ieșirea din Detunate și unul din ei este epuizat . S-a intervenit din nou în extremis și persoană a fost salvată .

Ambele operațiuni au fost de mare risc și numai distanță scurtă dintre baza salvamont și caz a făcut posibilă intervenția noastră .

A două zi situația meteo s-a mai ameliorat și platforma stației Davis a fost repusă în funcțiune . Primele date transmise în jurul orei 11.49 au fost temperatura -20 .5 și windchill -34.

De la începutul anului în zona montană a Județului Neamț s-a intervenit în urmă apelului SNAU 112, Dispeceratul Național Salvamont și apel direct la Dipeceratul SPS Neamț în 51 de cazuri din care 14 traumatisme grave predate la SMURD/SJAN , șase operațiuni de mare risc constând în extracții din viscol ( acțiuni de noapte în zona înalta) , două cazuri medicale grave din zona înalta la care nu a fost posibilă extracția aero , victimele fiind coborâte terestru 1000m diferanță de nivel, două acțiuni search&rescue la grupuri de turiști rătăciți, alte traumatisme rezolvate ambulator sau care au refuzat predarea la SJAN iar două victime au decedat. Media zilnică a intervențiilor salvamont în zona montană a fost de 1.2 cazuri fiind cea mai ridicată din pdv statistic pentru sezonul de iarnă din ultimii 30 de ani. Numărul total al persoanelor asistate în operațiuni de la 01 Ianuarie până în dată de astăzi este de 78 de persoane.

Articolul precedent200 de euro și dosar penal, prețul pentru o carte de identitate și un certificat de naștere false
Articolul următorCulisele statului paralel – Interese uriașe la Metrorex. Afaceri de milioane de euro