Tramvaiul „Iași, orașul meu“ și-a căpătat deja, în mare parte, imaginea personalizată, cu ajutorul voluntarilor care și-au pus pasiunea, talentul și priceperea în realizarea acestui proiect cultural-artistic.

Acest vagon este cel de-al doisprezecelea tramvai personalizat grafic în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate” demarat în anul 2013.

Compoziția grafică sugerează silueta unui jurnal de buzunar pe care sunt scrise variate citate sugestive despre Iași, care aparțin personalităților venite în vizită la Iași de-a lungul timpului. Citatele surprind cele mai importante trăsături ale orașului, de la topografia colinară și estetica urbană, la viața culturală și spirituală a acestuia.

Din punct de vedere cromatic, sunt utilizate trei culori dominante: alb – culoarea hârtiei, negru și turcoaz – culori utilizate pentru pasajele scrise manual.

Culoarea turcoaz se regăsește și pe capetele tramvaiului, culoarea de fond ce susține silueta jurnalului de buzunar, o culoare dinamică, ce face trimitere la caracterul contemporan al Iașului, un oraș aflat în continuă dezvoltare.

Compoziția include așadar elemente din Iașul de ieri și de azi, fundamentând în conștiința colectivă, ieșeni sau turiști, care sunt valorile orașului, iar denumirea „Iași, orașul meu” urmărește să creeze publicului ieșean și vizitatorilor pentru care Iașul a devenit orașul lor de suflet sentimentul de apartenență.

Tramvaiul este personalizat de un grup de zece tineri, studenți și absolvenți ai Specializării Design, dar și ai Facultății de arhitectură.

Salonul tramvaiului este deopotrivă personalizat, pe de o parte prin galeria „Doza de cultură”, realizată de Atelier Spre, și prin personalizarea spătarelor scaunelor de către studenții și cadrele didactice ale Specializării Arte Textile D.T. Iasi, din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design Iași.

Articolul precedentApa potabilă, oprită în patru localităţi din judeţ
Articolul următorRevoltă pentru construirea Autostrăzii A8