Preşedintele Klaus Iohannis este prezent în această seară la Iaşi, cu ocazia decernării Iaşului a titlului de „Capitală Istorică a României”.

UPDATE 19.30: Chirica: „Iașul merită un viitor mai bun“

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a mulțumit președintelui pentru desemnarea Iașului drept Capitală Istorică a României, spunând că „Iașul merită un viitor mai bun“.

„Înainte de toate, vreau să vă mulțumesc Excelența Voastră, domnule președinte Klaus Iohannis, pentru marea bucurie pe care ne-ați făcut-o promulgând deîndată legea privind desemnarea Iașului drept Capitală Istorică a României. Mulțumesc public celor care au inițiat acest proiect de lege și celor care l-au votat.

De astăzi înainte, după aproape 160 de ani, s-a făcut o reparație de drept față de prețuirea pe care România trebuie să o arate Iașului.

Prețuim efortul înaintașilor noștri, din primul Război Mondial, care din nou au adus capitala la Iași în cele mai grele momente ale acestei țări, dar împreună, uniți, cu gândul cel trecut prin filtrul istoriei, au reușit să scrie cea mai frumoasă pagină din istoria acestei țări.

Iașul s-a transformat și a reușit să arate că este un punct de referință în șirul orașelor acestei țări și că poate duce mai departe stindardul înaintașilor noștri și, de ce nu, își merită un viitor mai bun“, a menționat Mihai Chirica.

UPDATE 19.00: Liderii PNL, Pro România, la eveniment

La ceremonie au mai participat liderul PNL, Ludovic Orban, alături de alţi reprezentanţi ai partidului, liderul Pro România, Victor Ponta, liderul partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, fostul premier al Moldovei Iurie Leancă, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei IPS Teofan, procurorul general Augustin Lazăr.

După festivitate, preşedintele s-a întreţinut timp de câteva minute cu cei prezenţi, discutând cu Ludovic Orban şi cu alţi lideri liberali, apoi a urcat în turnul Palatului Culturii, însoţit de primarul Mihai Chirica.

UPDATE 18.30: Iohannis: „Guvernanţii au preferat o hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă!“

Klaus Iohannis a atacat guvernarea pesedistă, pe care a acuzat-o că periclitează viitorul ţării printr-o avalanşă de măsuri cu efecte care se arată dezastruoase.

„Din păcate, la 160 de ani de la momentul pe care îl sărbătorim astăzi, în locul unirii în jurul interesului naţional şi al integrării depline în Europa, guvernanţii au preferat o hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă. În locul unei viziuni coerente, care să asigure României o dezvoltare sustenabilă, actualii guvernanţi periclitează viitorul ţării printr-o avalanşă de măsuri cu efecte care se arată dezastruoase. România nu merită asemenea politicieni lipsiţi de responsabilitate faţă de ţară”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a adăugat că Iaşul nu merită să ajungă un oraş „al investiţiilor mereu promise şi amânate“.

„Nici Iaşul, cu moştenirea sa istorică, nu merită să ajungă un oraş al investiţiilor mereu promise şi amânate, mai ales că vorbim despre proiecte vitale, precum autostrada ori spitalul regional. Unirea din urmă cu 160 de ani ne obligă să facem totul pentru a reda speranţa românilor într-un viitor în care ţara să fie bine guvernată, iar cetăţenii respectaţi“, a precizat Iohannis.

UPDATE 18.15: Discursul integral al preşedintelui:

„Mulţumesc, domnule Primar General,

Felicitări Iaşului!

Excelenţe,

Doamnelor şi domnilor,

Mă bucur să mă aflu în mijlocul dumneavoastră pentru a celebra împreună 160 de ani de la prima unire a românilor şi pentru a evoca şi cinsti memoria marelui artizan al modernizării ţării, Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza.

Iaşul a fost locul apropierii Moldovei de civilizaţia şi valorile occidentale. De altfel, Moldova a fost prima dintre provinciile româneşti care a aderat la idealurile Revoluţiei de la 1848. Actele domniei lui Alexandru Ioan Cuza, ca şi contribuţia politică a principalului său colaborator, Mihail Kogălniceanu, îşi au izvorul în idealurile revoluţionare de la 1848. Dreptate şi frăţie a reprezentat prima deviză a Tricolorului, inspirată de idealurile Revoluţiei franceze.

Unirea principatelor române şi angajarea societăţii româneşti pe calea reformelor democratice, de inspiraţie occidentală, s-au dovedit obiective inseparabile ale aceluiaşi proces istoric.

Doamnelor şi domnilor,

Evocând prima unire a românilor, nu doar preţuim viziunea şi faptele de la 1859, dar, totodată, punem în lumină viabilitatea opţiunii politice şi a angajamentului popular al acelor vremuri.

Atunci, ca şi la 1918 ori astăzi, românii au înţeles că unitatea naţională este singura cale spre o societate modernă, a cărei trăinicie se bazează pe respectarea drepturilor cetăţeneşti şi pe garantarea egalităţii tuturor în faţa legii.

Înaintaşii şi-au dorit pentru viitorul naţiunii o ţară a integrităţii, o ţară a oamenilor liberi şi educaţi, şi din aceste aspiraţii s-a născut energia populară care a făcut posibilă Unirea Principatelor. Sunt aspiraţii la fel de valabile şi astăzi.

În 1859, istoria a consemnat un prim proiect de ţară, care cuprindea reforma agrară, reforma învăţământului, modernizarea instituţiilor publice şi a infrastructurii. Omagiindu-l pe Alexandru Ioan Cuza, nu uităm că fiecare generaţie are oportunitatea de a întări edificiul unităţii naţionale prin proiectele sale proprii.

Politicienii, elitele la modul general, au datoria de a se prezenta în faţa cetăţenilor şi a istoriei cu obiective şi cu rezultate. Când e vorba de a genera noi energii, de a moderniza societatea, cum s-a întâmplat după Unirea Principatelor, educaţia şi infrastructura trebuie să fie priorităţile unei guvernări responsabile.

Din păcate, la 160 de ani de la momentul pe care îl sărbătorim astăzi, în locul unirii în jurul interesului naţional şi al integrării depline în Europa, guvernanţii au preferat o hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă.

În locul unei viziuni coerente, care să asigure României o dezvoltare sustenabilă, actualii guvernanţi periclitează viitorul ţării printr-o avalanşă de măsuri cu efecte care se arată dezastruoase.

România nu merită asemenea politicieni lipsiţi de responsabilitate faţă de ţară! Nici Iaşul, cu moştenirea sa istorică, nu merită să ajungă un oraş al investiţiilor mereu promise şi amânate, mai ales când vorbim despre proiecte vitale, precum autostrada ori spitalul regional.

Unirea din urmă cu 160 de ani ne obligă să facem totul pentru a reda speranţa românilor într-un viitor în care ţara să fie bine guvernată, iar cetăţenii respectaţi.

Doamnelor şi domnilor,

Pentru Iaşi, trecutul este o resursă, iar istoria acestor locuri vă dă încredere în opţiunile dumneavoastră şi energie în atingerea obiectivelor pe care vi le-aţi propus.

De-a lungul vremii, cărturarii ieşeni au contribuit la transformarea învăţământului în liantul care a desăvârşit pe plan spiritual şi intelectual unificarea politică a teritoriilor româneşti.

La doar un an după unirea principatelor, aici apărea prima universitate modernă de pe teritoriul ţării noastre. Aţi rămas un vector de transformare către un sistem de educaţie adaptat nevoilor secolului XXI şi vă mulţumesc, cu această ocazie, pentru parteneriatul dumneavoastră constant în cadrul proiectului România Educată.

Doamnelor şi domnilor,

Pentru Iaşi, a fi Capitală istorică nu înseamnă a privi cu melancolie spre trecut, ci a-şi reîncărca energiile pentru dezvoltarea sa ca metropolă naţională şi europeană.

Aici, la Iaşi, în momente cruciale ale istoriei noastre moderne, au fost luate decizii care au influenţat în cea mai mare măsură existenţa şi dezvoltarea întregii Românii. În istoria urbei dumneavoastră se regăsesc manifestările unora dintre cele mai importante aspiraţii ale românilor.

De aceea, vă urez tuturor, dragi cetăţeni ai «dulcelui târg al Ieşilor», să vă bucuraţi de prestigiul de Capitală istorică, întru mulţi ani!

Doamnelor şi domnilor,

Să luăm aminte la mesajul istoriei! Libertatea şi unitatea naţională, precum şi statutul de cetăţeni europeni ne obligă la angajament şi responsabilitate pentru alegerile şi acţiunile noastre, fiindcă ele generează moştenirea pe care o lăsăm generaţiilor următoare.

În trecutul său, Iaşul nu a dat înapoi de la ceea ce, încă de pe vremea cronicarilor, şi-a asumat să fie: nu doar cetate de scaun, ci şi o cetate a cărţii şi a şcolii, a spiritualităţii şi culturii, o poartă a pătrunderii şi difuzării valorilor umaniste.

Sunteţi moştenitorii acestui proiect istoric şi aveţi datoria de onoare de a-l împlini!

Sunt convins că aici, la Iaşi, dar nu numai, prin opţiuni şi fapte, veţi contribui decisiv la construirea viitorului pe care România îl merită!

Vă felicit, la mulţi ani!”

 

UPDATE ora 18.00: Președintele a ajuns la Palatul Culturii unde va avea loc ceremonia de decernare Iaşului a titlului de „Capitală Istorică a României”.

Coroană de flori depusă la Trei Ierarhi

Câteva zeci de persoane l-au așteptat pe șeful statului pe Pietonalul Ștefan cel Mare.

Președintele i-a salutat pe o parte dintre cei veniți și a discutat preț de câteva secunde cu câțiva ieșeni. O parte dintre cei veniți pe pietonal i-au scandat numele președintelui.

Iohannis a depus o coroană de flori la Biserica Trei Ierarhi. Președintele nu a făcut nicio declarație la ieșirea din biserică.

Articolul precedentPoli Iași a încheiat cantonamentul din Turcia cu o înfrângere
Articolul următorElevii vor fi liberi și vineri