Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor UE la summitul Consiliului European, solicitând asistenţă urgentă în ceea ce priveşte sistemele de apărare aeriană pentru a contracara atacurile zilnice ale Rusiei. Premierul Olandei, Mark Rutte, s-a oferit să cumpere sisteme Patriot de la aliaţi pentru a le trimite în Ucraina.
UPDATE 9:38 – FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.
Potrivit Fondului Monetar Internaţional, economia Rusiei va creşte în acest an cu 3,2%, mai rapid decât toate economiile avansate, a declarat FMI în raportul său World Economic Outlook, depăşind ratele de creştere prognozate pentru SUA (2,7%), Regatul Unit (0,5%), Germania (0,2%) şi Franţa ( 0,7%), transmite CNBC.
Predicţia este dificilă pentru naţiunile occidentale care au încercat să izoleze economic şi să pedepsească Rusia pentru invazia sa în Ucraina, declanşată în 2022.
Rutte se oferă să cumpere sisteme Patriot de la aliaţi pentru Ucraina
Premierul Olandei, Mark Rutte, s-a oferit să cumpere sisteme de apărare antiaeriană Patriot de la aliaţi pentru a le trimite în Ucraina, potrivit The Guardian.
Intensificarea atacurilor aeriene ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene continuă să evidenţieze lipsa tot mai mare de sisteme de apărare aeriană suficiente.
“Ştim că multe ţări stau pe grămezi mari de sisteme Patriot, poate că nu doresc să le livreze direct”, a declarat Rutte după ce a sosit la summitul de două zile al liderilor UE de la Bruxelles.
“Putem să le cumpărăm de la ei, le putem livra Ucrainei, avem banii disponibili. Este crucial”.
Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat, de asemenea, aliaţii să îşi intensifice eforturile pentru a furniza Kievului sisteme suplimentare de apărare aeriană.
“Realitatea este că, bineînţeles, avem sisteme disponibile care sunt suficient de mari pentru a ne permite să livrăm semnificativ mai mult Ucrainei în ceea ce priveşte apărarea aeriană în general şi… exact la asta lucrăm”, a adăugat el.
Urgenţa aprovizionării cu apărare antiaeriană a fost subliniată de un atac cu rachete ruseşti împotriva oraşului Cernihiv, miercuri dimineaţa, care a ucis cel puţin 17 persoane şi a rănit 60. Loviturile anterioare din ultimele săptămâni au provocat pagube importante reţelei energetice a Ucrainei, distrugând mai multe centrale termice.