Sindicaliştii din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi vor ieşi la proteste, începând de mâine. Aceştia sunt nemulţumiţi cu privire la condiţiile de muncă, dar şi referitor la neplata orelor suplimentare.

Potrivit protestatarilor, pe lista de revendicări sunt incluse condiții de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior, eliminarea discriminărilor salariale, aprobarea Statutului polițistului de penitenciare, încetarea abuzului asupra pensionarilor sau plata integrală a orelor suplimentare curente.

Astfel, în legătură cu o parte dintre revendicări, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a depus deja plângeri penale împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Calendarul acțiunilor de protest include petiții, refuz de efecture a orelor suplimentare, proteste în stradă, pichetări, acțiuni în justiție și plângeri penale. Astfel, în perioada 1 august – 10 august 2018, va avea loc notificarea conducerilor penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situație de natură a duce la blocarea activității penitenciarelor şi vor fi făcute petiții din partea membrilor de sindicat pentru plata orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal în procedura de recuperare pe cale judiciară a acestora, dar şi plângeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre în numele membrilor de sindicat pentru modificarea ordinelor și dispozițiilor ilegale în materia plății orelor suplimentare și a împuternicirilor”, au precizat ieri reprezentanţii FSANP.

Conform acestora, pe 6 august 2018, liderii sindicatelor afiliate vor cere audiențe directorului general al Administrației Naționale a Penitenciare și ministrului Justiției, Tudorel Toader, într-o ultimă încercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicărilor, iar, pe 19 august, angajații din penitenciare organizează o grevă japoneză.

De asemenea, în perioada 27 august – 27 septembrie 2018 va avea loc pichetarea penitenciarelor de către 50-100 de angajați în uniformă, iar, de pe 1 septembrie 2018, va avea loc depunerea unor acțiuni în instanţe și plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre. Pe 3 octombrie 2018 este programat un miting în uniformă la Ministerul Justitiei și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu marș de protest între cele două instituții.

Mai mult, din octombrie 2018, va avea loc refuzul de a intra în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfășurarea în condiții de siguranță a misiunilor.

Articolul precedentAproape 20 de ieşeni, lăsaţi fără carnete
Articolul următorNoi agenţi, la Poliţia ieşeană