În urma analizei situaţiei în judeţul Iaşi, în primele şase luni ale anului, cu privire la evoluţia situaţiei indicatorilor statistici, s-a evidenţiat faptul căîn dosarele penale cu autori cunoscuţi, instrumentate de poliţiştii ieşeni, au fost cercetate 2.071 de persoane, dintre care 198 pentru infracţiuni economico-financiare, 1.084 pentru infracţiuni judiciare, iar 794 de persoane pentru infracţiuni de altă natură. 

Oamenii legii au precizat, cu ocazia prezentării bilanţului pe primele şase luni din 2018, că au fost reţinute / arestate 165 de persoane cercetate pentru comiterea de infracţiuni.

De asemenea, au fost reţinute şi, apoi, puse în libertate 87 de persoane, în vreme ce 233 de persoane au fost verificate periodic, întrucât faţă de acestea au fost dispuse măsuri preventive (măsura controlului judiciar – 191, măsura arestului la domiciliu – 42).

Mai mult, infracţiunile de tâlhărie au înregistrat o scădere de 5%,diminuânduse numărul infracţiunilor de furt şi distrugere.

În perioada menţionată, s-a constatat că principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi vehiculelor şi traversarea neregulamentară de către pietoni.

Poliţiştii rutieri au dat 33.307 amenzi şi au fost reţinute în vederea suspendării 3.594 de permise de conducere, fiind retrase 584 de certificate de înmatriculare. De asemenea, au fost constatate şi cercetate 680 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Se înregistrează o scădere a accidentelor rutiere grave cu 10% şi a numărului de persoane decedate  cu 34%, iar numărul victimelor rănite uşor scade cu 5%”, a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Conform acesteia, în ce priveşte situaţia faptelor penale sesizate, comise în unităţile de învăţământ şi în zona adiacentă, numărul acestora scade cu 22%.

Pe de altă parte, poliţiştii ieşeni au desfăşurat până acum 1.513 acţiuni de amploare, 20.017 controale directe şi 76 de razii. În plus, în primele şase luni ale acestui an, poliţiştii ieşeni au primit 15.078 de apeluri la numărul 112.

În primele șase luni ale acestui an, au fost confiscate de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase 55 de arme, 828 de bucăţi de muniţie şi 131 kg de materiale pirotehnice.

Au fost sesizate 63 de infracţiuni pe această linie, dintre care 23 la regimul armelor şi muniţiilor, cinci la regimul fondului cinegetic şi protecţia vânatului, iar 34 – la regimul substanţelor periculoase.

Au fost eliberate 169 de autorizaţii de port-armă, dintre care 112 letale, iar 57 neletale”, a adăugat Anca Vîjiac. 

Potrivit acesteia, în perioada amintită au fost identificaţi 374 de autori ai unor infracţiuni, prin folosirea sistemelor de investigare tehnico-ştiinţifică, dintre care 113 prin expertize şi constatări.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Criminalistic au efectuat 2.883 de cercetări la faţa locului, fiind ridicate 13.375 de urme şi mijloace materiale de probă. 

Articolul precedentPloile au dat peste cap traficul pe Aeroportul Iași
Articolul următorAvansări în grad la Jandarmeria Iași