În ciuda ninsorii, câteva mii de ieșeni au venit în Piața Unirii pentru a asista la manifestările ocazionate de Ziua Unirii Principatelor Române.

Manifestari Ziua Unirii Principatelor

De la ora 9.00 a început prima parte a Concertului de muzică populară „Noi suntem români”.

UPDATE 09.40: La manifestările organizate cu ocazia Unirii Principatelor au venit: primarul Iaşului, Mihai Chirica însoţit de viceprimarul Gabriel Harabagiu, o delegaţia de la Pro România între care era şi Victor Ponta, mai mulţi membri PNL în frunte cu Ludovic Orban, deputatul Varujan Vosganian şi câţiva membri PSD, printre care deputatul Victorel Lupu şi Marius Ostaficiuc. Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean a ajuns cu întârziere. Din partea Guvernului a venit doar vicepremierul Viorel Ilie. Premierul a transmis doar un mesaj de la Bruxelles, unde se află într-o vizită de lucru.

UPDATE 10.00: Mai mulți reprezentanți ai PSD, veniți la manifestări, au fost huiduiți la intrarea în Piața Unirii.

UPDATE 10.30: După ce vicepremierul Viorel Ștefan a dat onorul gărzii militare, a fost intonat imnul național al României și a început slujba religioasă.

 

UPDATE 11.15: Chirica: „Trebuie să luptăm pentru recăpătarea mândriei pierdute“

Primarului Iașului, Mihai Chirica, a făcut un apel la forțele politice pentru recăpătarea mândriei pierdute și a rolului României în Uniunea Europeană.

„Speranța noastră este că vom putea face cu toții ceea ce înaintașii noștri au reușit. Avem un destin ușor de tardus: putem rămâne în istorie ca niște oameni mari sau nu. Doar de noi depinde. Iașul a cerut unire! Iașul cheamă toate forțele politice și administrative ale acestei țări să lupte pentru țară. Să ne căpătăm mândria pe care, din păcate, am pierdut-o. Să ne căptăm rolul în Europa și România și să rămânem acolo unde au decis generațiile trecute: un stat membru al Uniunii Europene, o țară demnă și puternică, ce trebuie respectată. Acesta este destinul nostru de români, acesta este destinul nostru de ieșeni“, a spus Mihai Chirica.

Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a făcut o trecere în revistă a importanței datei de 24 ianuarie în istoria poporului român.

În momentul ținerii discursului, Popa a fost huiduit de o parte dintre cei prezenți la manifestări.

UPDATE 11.30: Au fost depuse ma multe coroane, din partea oficialităților centrale și locale, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

UPDATE 11.40: Unul dintre cele mai așteptate momente de cele câteva mii de persoane venite în Piața Unirii a fost Parada militară.

Au defilat forțe ale Ministerului de Apărare și Minsiterul Afacerilor Interne: Brigada Mecanizată 15 Podu Înalt, Centrele Miliare Iași, Suceava, Botoșani, Neamț și Bacău, Detașament din Batalionului 151 Infanterie „Războieni“ Iași, Detașament din Batalionul militari de munte „Dragoș Vodă“ Vatra Dornei, Batalionul 630 Parașutiști, „Smaranda Brăescu“ Bacău, elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare“ Câmpulung Moldovenesc, Detașament „Mihail Grigore Sturdza“ ISU Iași, Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași, Poliția Locală Iași.

UPDATE 12.00: Oficialitățile locale, naționale și ieșenii veniți la manifestări s-au prins, la finalul evenimentului, în Hora Unirii.

UPDATE 12:40: Mi ide persoane care au participat la manifestările prelejuite de Ziua Unirii Principatelor s-au aşezat la coadă pentru a primi plăcinte, ceai și vin. Produsele puse la dispoziție de Primăria Iași pot fi luate de la niște corturi amplasate în faţa hotelului Unirii.

Primăria a oferit o masă populară cu 5.000 de porţii de plăcinte moldoveneşti, ceai şi vin fiert.

Articolul precedentProgramul evenimentelor organizat de Ziua Unirii Principatelor
Articolul următorUn autoturism a ars în Podul de Piatră