Consilierii de probațiune din Iași au intrat vineri dimineaţă în grevă generală, alături de angajații serviciilor de probațiune din alte 28 de județe. 

Consilierii de probațiune din Iaşi au anunţat vineri că protestează astfel față de nerezolvarea problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în ultimii ani către conducerea Direcției Naționale de Probațiune (DNP), respectiv a Ministerului Justiției (MJ) și care s-au acumulat în timp, “culminând cu calculul incorect al salariilor tuturor angajaților din sistemul de probațiune începând cu luna ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar”.

“La nivel declarativ, responsabilii din DNP și MJ au recunoscut toate problemele semnalate de consilierii de probațiune, dar, până în prezent, nu au luat măsuri pentru soluționarea acestora. Numeroasele încercări ale angajaților de a obține rezolvarea acestor probleme pe calea dialogului au eșuat și au dus în cele din urmă la decizia de a intra în grevă”, au precizat vineri consilierii de probaţiune ieşeni.

Astfel, consilierii solicită conducerii Direcției Naționale de Probațiune și Ministerului Justiției să asigure condiții minime de lucru necesare desfășuării activității de probațiune (pază / securitate, dotări birotică, servicii poștale), asigurarea de personal – consilieri de probațiune, şoferi și secretariat, repoziționarea profesiei de consilier de probațiune în cadrul familiei ocupaționale „Justiție”, conform prevederilor legale în vigoare și a atribuțiilor ce rezultă din acestea, urgentarea aprobării noului Statut al personalului de probațiune, cel în vigoare datând din 2006 și nemaifiind în concordanță cu atribuțiile de după intrarea în vigoare a noii legislații penale.

“Menționăm că, de patru ani, Serviciul de Probațiune Iași nu beneficiază de pază, iar, de aproximativ trei luni, nu are servicii poștale, context în care nu putem informa persoanele condamnate despre obligațiile stabilite de instanțele de judecată. Nu cerem măriri salariale, ci doar acordarea drepturilor ce ni se cuvin conform legii și hotărârilor judecătorești, referitoare la calcularea corectă a salariilor”, au adăugat protestatarii.

Consilierii ieşeni cer emiterea Ordinului Ministrului Justiției (OMJ) comun și OMJ individuale privind acordarea salariilor având la bază Valoarea de Referință Sectorială (VRS) de 463,5 lei, conform adresei emise de ministrul Justiției în luna mai 2018, aducerea la îndeplinire a OMJ 542 prin plata efectivă a drepturilor salariale restante pentru perioada decembrie 2016 – noiembrie 2017, precum şi punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile referitoare la drepturi salariale pronunțate în favoarea consilierilor de probațiune.

Consilierii ieşeni au mai menţionat că, în timpul grevei, se vor asigura serviciile esențiale, nu mai puțin de o treime din activitatea normală, asigurându-se participarea serviciului la ședințele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpați, precum și rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare.

Articolul precedentConcurență mare la facultățile de la „AL. I. Cuza“
Articolul următorCe licee din Iași mai au locuri libere pentru admiterea de toamnă