Dispeceratul de Sânge, din cadrul Serviciului Voluntar de Ambulanţă (SVA) Iaşi așteaptă astăzi la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) un număr cât mai mare de donatori. Evenimentul a fost organizat ca urmare a lipsei acute de sânge cu care se confruntă „Centrul“ în ultima vreme. Acesta funcţionează în prezent doar cu ceea ce se adună de pe o zi pe alta, fără a avea unităţi sanguine în stoc.

Cea mai mare necesitate este de sânge din grupa A2, astfel că cei care ştiu că au această grupă şi pot dona sunt aşteptaţi la CRTS, între orele 7.00-14.00.

Pot să doneze sânge persoanele cu vârste între 19 şi 60 de ani, care nu au suferit nicio intervenţie chirurgicală în ultimele şase luni, care au peste 60 de kilograme, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHG şi pulsul regulat, între 60 şi 100 bătăi pe minut.

Înainte de donare, nu este permis consumul de băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înainte, consumul de grăsimi şi nici urmarea unui tratament pentru anumite boli, menţionate pe site-ul CRTS. Cu excepţii, timpul alocat unei persoane pentru donare este de aproximativ o oră jumătate, de la înregistrare până la procesul propriu-zis, iar cantitatea de sânge extrasă este de 450 de mililitri.

Articolul precedentTeatrul Național Iași, în turneu la Chișinău
Articolul următorCreștere majoră a veniturilor din vânzarea biletelor la Ateneul Iași