Mesele copioase cu prăjeli şi tocături, stresul şi oboseala pot declanşa crizele biliare, sau crizele de bilă. Vezica/veziculă  biliară (colecistul sau “fierea”) este un organ de mici dimensiuni, de formă saculară care se găseşte sub ficat, cu  rolul de a depozita bila secretată de acesta. Bila, produs de secreţie hepatic, ajută la digestia grăsimilor, scrie topremediinaturiste.ro.

Criza biliară se manifestă ca o tulburare funcţională sau de golire a veziculei, cele mai frecvente simptome fiind: durerile acute în partea dreaptă; starea de greaţă; balonările.

Sucul de grapefruit şi crizele biliare

Un pahar de suc de grapefruit băut dimineaţa, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de micul-dejun, stimulează activitatea biliară, previne apariţia tulburărilor digestive, a dispepsiei şi a crizelor biliare.

Administrat atunci când apar durerile şi celelalte simptome specifice dischineziei biliare (conjunctural), sucul proaspăt de grapefruit are un puternic efect de deblocare a colecistului, stimulând vărsarea bilei în duoden.

Persoanele cu probleme biliare frecvente pot urma o cură cu suc de grapefruit: câte 1 pahar (200 ml.) consumat cu 30 de minute înainte de fiecare masă principală.

De asemenea, când datorită hranei abundente şi bogate în grăsimi vezica biliară este foarte solicitată, se vor consuma câte 3 fructe pe zi, pentru a limita în mod natural apetitul şi a evita abuzurile culinare, ca de altfel, tulburările hepato-biliare care le însoţesc.

Sucul de grapefruit trebuie consumat proaspăt, stors cu cel mult 2 ore înainte de a fi băut – dacă se păstrează la temperatura camerei – şi cu 6 ore înainte de a fi băut – dacă se păstrează la frigider. De regulă, o cură cu grapefruit durează 10-14 zile, urmată de o pauză de 7 zile.

Factorii de risc ce pot declanşa o criză biliară: un istoric familial de boli biliare; dietele bogate în calorii; constipaţia; diabetul zaharat; afecţiuni cronice: boală inflamatorie intestinală, colită ulceroasă; administrarea de medicamente hipocolesterolemiante şi imunosupresive; trigliceridele mari, colesterol ‘’rău’’ (LDL) crescut şi scăderea colesterolului’’ bun’’ (HDL); tratamente cu estrogen şi cu anticoncepţionale.

Contraindicaţii: Este bine ca acest fruct să nu fie combinat cu nici un fel de medicament de sinteză, ci doar cu cele naturale, pentru care nu există nici o contraindicaţie.

Articolul precedentCFR mareste viteza pe linia Tecuci – Iasi cu bani din PNRR
Articolul următorVrei să scapi de sforăit? Iata ce alimente te pot ajuta