Deputatul liberal Dumitru Oprea consideră că de aproape două săptămâni, spațiul public pare complet acaparat de epopeea unor plăcuțe de înmatriculare personalizate în Suedia, nu doar rețelele sociale și televiziunile pornind pe urma subiectului, ci și Poliția Română.

„Am devenit autodidacți în privința legislației privind numerele de înmatriculare și convențiile internaționale care le guvernează. Povestea depășește, din păcate, nivelul de cancan, prin implicarea instituțiilor statului puse să facă exces de zel. Astfel, par mai curând comenzi politice date instituțiilor. În același timp, suntem datori să analizăm și cauzele care au condus la această degradare a discursului public, pe principiul acțiunii și reacțiunii.

Problemele societății românești nu vor fi rezolvate printr-un limbaj licențios, iar cu acest lucru cred că suntem cu toții de acord, indiferent de tabăra în care ne situăm. Fiecare guvernare poate trece prin momente de popularitate scăzută. Dar cazul PSD-ALDE prezintă particularități care nu provin din măsuri economice nepopulare pe fondul vreunei crize globale. Nici măcar nu asistăm la un clivaj putere-opoziție, ci la un efect social mult mai profund generat de acțiunile actualilor decidenți politici.

Sfidarea totală a celei mai active părți a societății, disprețul PSD-ALDE față de orice opinie contrară, totala lipsă de transparență, inapetența pentru orice tip de dialog au condus la violențe de limbaj, generate de exasperare, neputință și revoltă pronunțată. S-a ajuns în această situație pentru că populația sancționează abuzul de putere, chiar dacă în forme neacceptabile „pe timp de pace“. Cele două partide aflate la guvernare au declanșat războiul româno-român din momentul infamei Ordonanțe 13, iar de atunci au folosit fiecare zi pentru a degrada temelia statului de drept. Politica se face prin măsuri guvernamentale, dar se bazează și pe un joc al percepțiilor. Atunci când percepția negativă este dublată și de batjocura guvernanților, românii reacționează. Nu o fac, din fericire, prin violență fizică, ci prin violență de limbaj.

Presupunând că agenda personală a liderilor puterii le-a întunecat judecata, înseamnă că și consilierii lor, români și străini, bine plătiți, nu sunt prea bine pregătiți dacă nu sesizează pericolul prin escaladarea tensiunilor sociale. Însă, dacă toată această tensiune este creată intenționat în rândul românilor, atunci avem de-a face cu cea mai mare ticăloșie din istoria noastră recentă!“, spune deputat PNL de Iaşi.

Articolul precedentMarius Bodea: „,Peste 80% din hotărârile Consiliului Local au presupus aprobări de PUZ-uri“
Articolul următorTineri ieșeni, bănuiți că au JEFUIT o pensionară