Primarul Iașului, Mihai Chirica, spune că își face săptămânal testul pentru coronavirus deoarece este o obligație a sa să intre zilnic în contact cu foarte multă lume. Chirica nu știe sau nu ține cont de faptul că în acest moment în România sunt testați pentru coronavirus doar suspecții de îmbolnăvire.

„În calitate de primar al Municipiului Iași și președintele al Comitelului Local pentru Situații de Urgență, în fiecare zi trebuie să iau decizii imediate, cu efect asupra întregii comunități. Atribuțiile oficiale presupun interacțiune cu foarte multe persoane, inclusiv cu vizite în teren la diferite locuri.

Cu toate măsurile de precauție luate, nu putem fi siguri că nu suntem purtători asimptomatici ai noului coronavirus. De aceea, trebuie să ne luăm măsuri de protecţie, pentru a nu răspândi virusul.

Săptămâna trecută, la Centrul Rezidențial „Bucuria” a existat suspiciunea unui caz pozitiv, confirmat ulterior și internat la Spitalul de Boli Infecțioase. În aceeași perioadă, am efectuat o vizită la toate centrele sociale, inclusiv Centrul „Bucuria”, chiar în perioada în care persoana confirmată ulterior cu coronavirus era încă rezidentă.

Odată cu confirmarea pozitivă a persoanei și internarea ei la spital, Centrul „Bucuria” a fost închis vizitelor exterioare, iar toate persoanele au fost testate, inclusiv eu.

Rezultatul testului în cazul meu este negativ. Menționez că este singurul test efectuat de mine!

Riscul de a fi infectat cu noul coronavirus este totuşi prezent în fiecare zi, ținând cont de natura sarcinilor de serviciu (primar al Municipiului Iași și președinte CSLU). De aceea, dacă va fi cazul, voi efectua testul coronavirus în sistemul privat de sănătate, contra cost sau funcție de situația concretă in care voi ajunge!”, a încercat să explice Mihai Chirica de ce este tratat diferit față de ceilalați ieșeni care intră în contact cu multe persoane în fiecare zi în baza atribuțiilor de serviciu.