Curtea de Apel București a constatat luna trecută că Florian Munteanu, fost șef al Direcției Silvice Iași, dar și al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva a făcut parte din structurile Securității ca poliție politică.

Fostul șef al Romsilva a fost lucrător al fostei Securități. Hotărârea nu este încă definitivă, ea fiind supusă recursului. Constatarea faptului că Munteanu a fost lucrător al Securității nu are consecințe juridice sau materiale, ci doar morale.

Fostul şef al Romsilva Iaşi, dovedit lucrător al Securităţii, în primă instanţă: A fost ofițer? 

Conform Ordonanței de Urgență 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, calitatea de „lucrător al Securității” nu îi privește pe toți foștii angajați ai acestei structuri.

Pentru a fi considerată „lucrător al Securității”, persoana în cauză trebuie să fi avut calitatea de ofițer, inclusiv acoperit sau subofițer și, în această calitate, să fi desfășurat activități prin care a suprimat sau îngrădit drepturi și libertăți recunoscute și garantate chiar de legislația comunistă.

Practic, el trebuie să fi încălcat chiar Constituția și legile în vigoare înainte de 1989. Spre deosebire, „colaborator al Securității” este considerată persoana care doar a furnizat informații și note scrise prin care erau denunțate activități sau atitudini potrivnice regimului comunist, fără să fi avut vreun rol decizional în cadrul aparatului represiv.

Hotărârea prin care Florian Munteanu a fost desemnat ca lucrător al fostei Securități nu a fost încă publicată. În spețe similare însă, magistrații au subliniat faptul că această decizie nu atrage niciun fel de consecințe juridice.

„Curtea reţine că OUG nr. 24/2008 urmăreşte scopul de deconspirare, actul normativ antrenând doar eventuale consecinţe de ordin moral în privinţa celor care au încălcat drepturi şi libertăţi fundamentale.

Rolul instanţei nu este acela de a stabili vinovății, de a aplica pedepse şi de a le individualiza, nerealizând o justiţie retributivă, ci doar de a verifica, întrunirea cumulativă a condiţiilor prevăzute de lege pentru existenţa calităţii în discuţie”, se menționează într-o hotărâre din 23 februarie a Curții de Apel București.

Florian Munteanu a ocupat funcția de șef al Direcției Silvice Iași în timpul guvernării Adrian Năstase, ca reprezentant al Partidului Democrației Sociale din România, actualul PSD.

În ianuarie 2009, a fost numit director general al Romsilva, la recomandarea PSD Iași, condus la acea dată de fostul primar Gheorghe Nichita.

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentUleiul ieftin din Ucraina a invadat hipermarketurile din România
Articolul următorPolițista care și-a acuzat șeful de hărțuire sexuală a obținut rejudecarea cauzei