Mii de ieşeni au vizitat în weekend expoziţia „Flori de toamnă“ de la Grădina Botanică „Anastasie Fătu“ din Iaşi, ajunsă la cea de-a XLII-a ediţie. Expoziția, care s-a deschis sâmbătă, la ora 11.00, este dedicată Centenarului României Mari, fapt marcat şi printr-un aranjament floral pe peretele din sera principală în forma numărului 100 şi în culorile tricolorului.

„Reprezintă semnul de recunoştinţă al angajaţilor Grădinii Botanice pentru toţi eroii neamului care au contribuit la făurirea Statului Naţional Unitar Român. Aranjamentele florale evidenţiază simboluri populare preluate din toate zonele etnografice ale României. Spiritul inventiv şi iscusinţa personalului Grădinii Botanice le-au permis să stilizeze şi să prelucreze diverse motive tradiţionale care se deosebesc după conţinutul tematic şi prin diversitatea modalităţilor de grupare în tablouri cu o deosebită valoare ornamentală“, au precizat reprezentanţii Grădinii Botanice.

Expoziţia de crizanteme este organizată începând din 1976 în fiecare an, fiind dedicată înfloririi crizantemelor, considerată de reprezentanţii grădinii „simbolul longevităţii, eleganţei şi nobleţei“.

Expoziția reunește 380 de soiuri de crizanteme, tufănele sau dumitriţe, care au fost cultivate în sere, solarii şi terenuri experimentale, 59 dintre ele fiind obţinute în cadrul grădinii ca urmare a activităţii de cercetare.

Totodată, la expoziţie, vizitatorii pot vedea peste 200 de soiuri de dovlecei decorativi, 115 soiuri de ardei iuţi decorativi, varză decorativă, cultivate în Grădina Botanică, fiind expuse şi peste 100 de eşantioane de fructe şi seminţe de la specii de plante cultivate în grădină utilizate fie în alimentaţie, fie în medicina tradiţională, în ritualuri sau practici populare şi religioase.

Expoziţia este deschisă zilnic până duminică, 18 noiembrie, preţul unui bilet fiind de 5 lei, iar grupurile organizate plătesc 3 lei, fotografiatul fiind liber.

Articolul precedentBărbat mort la Aeroportul Iași: a făcut stop cardio la aterizare
Articolul următorClădirile în care funcţionează Filarmonica, restaurate din banii Consiliului Județean