Luni a avut loc la Iaşi una dintre cele mai fastuoase deschideri de an universitar din ultimii ani: toate universităţile au stat laolaltă în Sala Mare a Teatrului Naţional, unde, în prezenţa preşedintelului României, Klaus Iohannis, au marcat începutul anului universitar 2018-2019 în centrul universitar Iaşi.

La eveniment a participat și primarul Mihai Chirica, care a transmis audienței un mesaj.

“Când a venit vorba de binele și de viitorul propriei națiuni, stânga și dreapta și-au dat mâna, trecând peste diferențele doctrinare și stabilind un principiu de bază al educației moderne. Ce se întâmplă, din nefericire, astăzi?! Noi încă ne certăm pe modul în care trebuie să arate programele școlare (cărora le-am schimbat doar numele – în curriculă, dar nu le-am reparat defectele) și descoperim cu stupoare greșelile impardonabile din manualele scrise pe genunchi. (Era să spun «genunche»…!) Mai grav însă, încă există destui profesori în România cărora nu le place să fie luați la întrebări de către învățăceii lor! Poate aici se ascunde cauza principală pentru care avem atât de mulți analfabeți funcțional!”, a spus Mihai Chirica.

La rândul său, Klaus Iohannis a vorbit audienței, subliniind chiar necesitatea infrastructurii în dezvoltarea Iașului. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut astfel că o autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua paneuropeană de autostrăzi este absolut necesară, el spunând de asemenea că este inadmisibil ca distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi să fie străbătută cu trenul în aproximativ şase ore şi jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani.

”Dincolo de educaţie, pentru a-şi valorifica întregul său potenţial, Iaşiul are nevoie şi de infrastructura care să îl transforme într-un important oraş european. O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua paneuropeană de autostrăzi este de aceea absolut necesară”, a afirmat Klaus Iohannis, fiind aplaudat de cei prezenţi.

Preşedintele a subliniat, totodată, că neglijarea infrastructurii deja existente trebuie să înceteze, precizând că este inadmisibil ca distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi să fie străbătută cu trenul în aproximativ şase ore şi jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani.

”Toate aceste elemente – predictibilitate legislativă, o viziune coerentă şi de lungă durată în educaţie şi cercetare şi investiţii susţinute pentru acoperirrea deficitului de infrastructură – pot contribui decisiv la recâştigarea de către Iaşi a rolului său istoric de capitală regională şi pol european de dezvoltare. O asemenea evoluţie nu poate fi gândită fără contibuţia dumneavoastră, profesorii, studenţii şi cercetătorii ieşeni, care astăzi vă pregătiţi de un nou an de activitate”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.

Festivitatea de deschidere a anului universitar la Iaşi s-a desfăşurat la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”, la ceremonie luând parte reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu. La ceremonie a fost prezent şi ministrul demisionar al Educaţiei Valentin Popa.

Articolul precedentPrimăria Iași vrea să cheltuie 8 milioane de euro pentru încărcarea mașinilor electrice
Articolul următorCopiii ieșeni au cerut o poză cu președintele României