Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, amplasat în Cimitirul Eternitatea, va fi reabilitat cu ocazia implementării unui program dedicat Centenarului Marii Uniri.

Banii sunt asiguraţi de către Ministerul Culturii, iar proiectul este gestionat de Primăria Iaşi. În acest sens, municipalitatea a lansat o licitaţie pentru proiectare şi execuţie, iar valoarea estimată a contractului ajunge la aproape 270.000 lei.

„Monumentul este într-o stare avansată de degradare. Degradările existente se prezintă sub următoarele forme: fisuri în câmp, atac biologic, depuneri aderente pe finisaj, fragmentări accentuate ale finisajului, chituiri şi plombări ce au fost executate cu ocazia intervenţiilor anterioare şi care au un aspect inestetic, fiind executate neprofesionist cu mortare incompatibile cu structura pietrei, elemente sculptate lipsă sau deteriorate fără posibilitatea de a fi reparate, părţi lipsă din volumul pieselor“, se arată în caietul de sarcini.

Proiectarea lucrărilor ar urma să se desfăşoare pe parcursul a trei luni, iar execuţia propriu-zisă pe o perioadă de şase luni. Reprezentanţii municipalităţii spun că reabilitarea obiectivului va avea mai multe efecte pozitive: conştientizarea populaţiei privind importanţa monumentelor funerare edificate în onoarea militarilor şi a medicilor căzuţi, creşterea atractivităţii locului din punct de vedere turistic şi îmbunătăţirea aspectului general al ansamblurilor comemorative.

Articolul precedentLicitație pentru refacerea Spitalului de Recuperare
Articolul următorSimulare a unui ATAC TERORIST pe Aeroportul IAȘI