Aseară, Muzeul Unirii a fost în centrul unui joc de lumini specific, în timp ce, prin vocea actorului Șerban Pavlu, s-a auzit o parte din istoria celebrului muzeu.

Acțiunea a avut loc în cadrul proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, ce a urmărit iluminarea arhitecturală a 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani. Proiectul, cofinanțat de Ministerul Culturii și Integrării, s-a derulat în Capitală și în Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia.

În cadrul proiectului național, Ateneul Român, Grădina Capitol, Academia Română, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino, Cazinoul din Constanța, Muzeul Unirii din Iași, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, Catedrala Încoronării din Alba Iulia și Casa lui Ștefan Cicio Pop din Arad sunt clădirile a căror fațadă a fody iluminată în timpul unui spectacolului vizual și auditiv de 15 minute.

Pe lângă punerea în valoare a celor 10 clădiri reprezentative, inițiatorii acestui eveniment, membrii Asociației Culturale pentru Educație prin Artă,susținuți de light-designerii de la Apart Production și Five’s International, le-au oferit locuitorilor din cele șase orașe informații, unele dintre acestea necunoscute, cu privire la monumentele selectate și rolul pe care l-au avut în dezvoltarea societății românești de la începutul secolului XX.

Articolul precedentSoț și soție, loviți de o mașină în zona Bucium
Articolul următorProiect lansat de FRF la Iași