Espalanda Palas Mall găzduiește pe 28 septembrie Noaptea cercetătorilor – un eveniment cu experimente trăsnite și conferințe fascinante din domenii științifice. Intrarea este liberă, iar publicul este așteptat începând cu ora 18.00.

„Te așteptăm pe Esplanada Palas să vezi tentative de evadări din labirint ale unor mașini automate, experimente de a privi lumea prin căldură în loc de culoare și o întâlnire specială cu celebra producătoare de fulgere – bobina Telsa. Avem laborator de criminalistică, simulator de vulcan și sonde petroliere și activități pentru cei mici. De la ora 19.00, pe scena Teatrului de Vară, avem conferințe de științe pe teme precum: secretele migrației păsărilor, legătura dintre fizică, chimie și gastronomie sau cum se construiește un univers“, spun organizatorii.

La Palas vor putea fi vizitate standuri din mai multe domenii ale științei – chimie, biologie, geografie și geologie, mecanică, optică, robotică, electromagnetism etc. Fiecare experiment va fi prezentat de profesori și studenți specializați în domeniu, astfel încât fenomenele științifice să fie înțelese de cei prezenți la eveniment, indiferent de nivelul cunoștințelor.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment ce se desfășoară anual în peste 350 de oraşe din Europa, cu sprijinul Comisiei Europene, aducând știința în mijlocul publicului. Tema anului 2018 este “Handle with Science” / „Tratează cu știință”, un îndemn de a folosi „mintea științifică” în fața provocărilor societății actuale – pseudoștiință, fake news, ideologii inflexibile.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași coordonează eforturile la nivel național a douăsprezece dintre cele mai prestigioase universități și institute de cercetare din România. Printre parteneri menționăm: Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, ELI – Extreme Light Infrastructure, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai, Institutul pentru Fizica Pământului, Universitatea de Vest din Timișoara etc. Este o unire de forțe fără precedent pentru promovarea științei.

Articolul precedentPeste zece șoferi, lăsați fără permise în câteva ore
Articolul următorSindicaliștii din penitenciar cer demisia lui Tudorel Toader