Pacienții internați în secția de îngrijire paliativă a Spitalului „Sf. Sava” din Iași se plâng de condițiile umilitoare de care au parte aici. Pe lângă fatul că sunt hrăniți practic cu lături în loc de mâncare, stau neschimbați ore în șir și prezintă escare.

Pentru un loc într-un salon, un pacient asigurat plătește spitalului 140 de lei pe zi, într-o rezervă cu două persoane ajungând la 160 de lei pe zi. În schimb, pentru persoanele neasigurate, costul unei zile de spitalizare la „Sf. Sava” este de 250 de lei. Spitalul „Sf. Sava” din Iași numără 200 de paturi pentru îngrijire paliativă și aparține omului de afaceri local Viorel Blăjuț.

Potrivit BZI, serviciile oferite de unitatea medicală sunt de-a dreptul execrabile, pacienții fiind ținuți neschimbați, flămânzi și cu escare. Ca să-i stoarcă cât mai bine de bani, Viorel Blăjuț le oferă pacienților de la Spitalul „Sf. Sava” din Iaşi mâncarea cea mai ieftină, care se aseamănă mai mult cu nişte lături.

La micul dejun, care se servește la ora 7:30, pacienții primesc ceai și o felie de pâine cu margarină sau lapte cu cacao și ou. O dată pe săptămână li se dă iaurt și pastă de pește. La prânz, pacienții mănâncă, în funcție de zi, ciorbă de pui, ciorbă rădăuțeană, ciorbă de legume sau de fasole. La felul al doilea, cel mai adesea, le este servit orez cu carne, piure cu carne, varză cu carne, mazăre cu carne sau paste cu carne, la care se adaugă o felie de pâine. Infirmierele din spital sunt de părere că mâncarea servită bolnavilor conține foarte multă grăsime, este lipsită de nutrienți și vitamine. Nici mâncarea servită la cină nu este mai îmbietoare.

În funcție de zi, pacienții primesc fie ceai, o felie de pâine cu cașcaval și orez cu legume mexicane, fie budincă de gris și ceai sau ceai și cartofi fierți amestecați cu brânză. De asemenea, le mai sunt servite napolitane vrac și eugenii. Angajații de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași susțin că pacienților li se dă o singură dată pe săptămână câte o banană. Unii pacienți sunt mai norocoși și primesc fructe și mâncare de acasă, în schimb, majoritatea bolnavilor internați la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt nevoiți să îndure umilința și să se mulțumească cu hrana pe care o primesc, mai scrie sursa citată.

Bolnavii internați în spitalul Sf. Sava din Iași sunt prost tratați și umiliți

De parcă nu ar fi suficient că mâncarea este execrabilă, mulți pacienți de la Spitalul „Sf. Sava” rămân nemâncați, deoarece infirmierele nu au suficient timp să-i hrănească pe toți. Mulţi bolnavi nu pot să mănânce singuri, iar o singură infirmieră are în grijă 16-18 pacienți, astfel că, oricât de mult şi-ar dori, nu poate pierde prea mult timp cu hrănirea unui pacient, deoarece tot infirmiera trebuie să spele și vasele în care s-a servit masa.

Pe site-ul Spitalului „Sf. Sava” din Iași, facilitățile oferite pacienților sunt descrise în cele mai frumoase culori. Astfel, se arată că Spitalul „Sf. Sava” este „o mare familie formată din oameni profesioniști, care pun, înainte de toate, liniștea pacientului pe toate planurile”, dar și că de sănătatea pacienților se ocupă medici specializați în îngrijiri paliative, medici epidemiologi, kinetoterapeuți, psihologi, asistenți medicali generaliști, infirmiere, îngrijitoare, îndrumători spirituali și brancardieri.

În realitate însă lucrurile nu stau deloc așa, deși Viorel Blăjuț a susținut în nenumărate rânduri că a pus bazele Spitalului „Sf. Sava” din Iași în amintirea tatălui său, Sava Blăjuț, care a murit cu zile într-un spital de stat.

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentPeste 1000 de elevi din București, Cluj, Iași, Bistrița-Năsăud, Mureș și Baia Mare au participat la ”Maratonul Resuscitării Junior”
Articolul următorUcraina nu exclude posibile provocări din partea soldaților ruși aflați în Transnistria