Peste 22.000 de ieșeni au semnat în cadrul campaniei „Fără penali în funcţii publice“, dar organizatorii spun că mai sunt 3.000 de semnături necontorizate.

Anunţul a fost făcut lângă Cortul Demnităţii şi Democraţiei din Piaţa Unirii, unde campania care vizează modificarea Constituţiei continuă pe tot parcursul lunii august.

Vasile Bălălău și Valeriu Borşan, iniţiatori ai acţiunii, și Cosette Chichirău (USR) au descris campania drept „o revendicare cu susţinere largă în societatea românească, inclusiv din partea membrilor şi simpatizanţilor tuturor partidelor politice“.

„Oamenii s-au săturat de hoţie şi incompetenţă. Chiar şi aşa, ne-a fost greu să strângem semnăturile. Probabil suntem singura organizaţie care adună semnăturile pe bune, în stradă, una câte una, şi nu de pe listele de partid“, a spus Chichirău, referindu-se la „prigoana“ din alte judeţe împotriva voluntarilor campaniei – în Bacău, de exemplu.

„«Fără Penali» rămâne o cerere fără răspuns din partea clasei politice din 1990 încoace. Sperăm să reuşim în curând!“, a adăugat deputata USR, prezentând etapele ce urmează să fie parcurse până la referendumul de modificare a Constituţiei: avizarea listelor de semnături de către primăriile locale (care vor verifica prin sondaj veridicitatea datelor), apoi depunerea lor la Parlament odată cu proiectul de lege, iniţiativă care va avea nevoie şi de avizul Curţii Constituţionale.

Odată legiferată modificarea, mai rămâne de stabilit şi de organizat referendumul.

Până în prezent, s-au strâns 400.000 de semnături, faţă de minimum jumătate de milion, câte sunt necesare. Peste 20.000 s-au înregistrat în Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Sibiu şi Timiş, dar legea cere 21 de judeţe cu peste 21.000 de semnături adunate.

Articolul precedentRAZIE în traficul din Iaşi: ce au găsit polițiștii! 
Articolul următorMarius Bodea: „,Peste 80% din hotărârile Consiliului Local au presupus aprobări de PUZ-uri“