Poarta Cimitirului Evreiesc a fost demolată astăzi în baza unei autorizații emise de Primăria Iași. Conform autorizației eliberate în noiembrie, aceasta urma să fie mutată mai sus, în incinta cimitirului.

Reprezentanţii Comunității Evreiești spun că, oricum, nu era originalul, iar cele câteva elemente din original au fost extrase şi vor fi folosite la viitoarea poartă ce ar urma să fie gata în iunie, pilonii neputând fi mutați.

„Actuala poartă a Cimitirului Evreiesc din cartierul Păcurari este o construcție care datează din anii ’80 ai secolului trecut, fiind realizată ca urmare a mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare. Desele incidente de circulație în care a fost implicată această construcție au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia, fapt semnalat municipalității și de Comunitatea Evreilor din Iași.

Datorită faptului că singura proprietate din zonă a Comunității Evreiești o reprezintă parcarea și Cimitirul Evreiesc, Comunitatea a fost de acord și a cerut sprijin municipalității ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului. În acest scop a fost întocmit un proiect tehnic autorizat, pe baza căruia a fost eliberată o autorizație de construire pe numele Comunității Evreilor din Iași. Lucrările sunt executate de o companie de construcții autorizată pentru astfel de intervenții și vor fi finalizate până la jumătatea lunii iunie. Toate detaliile arhitecturale sunt demontate și conservate, urmând să fie montate pe o structură de rezistență nouă și solidă.

Poarta nu este monument istoric și, așa cum am mai spus, a mai fost mutată în trecut, însă, fiind un simbol al prezenței Comunității Evreiești în Iași, s-a decis construirea unei porți noi care să păstreze și să pună în valoare elementele identității evreiești“, susține primarul Mihai Chirica.

Poarta originală a fost mutată în anii ’80, din zona de lângă strada Păcurari până la amplasamentul pe care l-a avut până astăzi.

Articolul precedentAccidente rutiere cu victime, pe şoselele din Iaşi
Articolul următorUn nou scandal zguduie UMF: cum se adunau banii de la studenţi pentru examene!