Ambasada Franței la București a organizat ieri, la Iași, o recepție cu ocazia Zilei Naționale a Franței (14 iulie), în prezența Excelenței Sale doamna ambasador Michèle Ramis. Înaintea evenimentul, ambasadoarea Franței a făcut o vizită la Palatul Roznovanu, unde a fost primită de către primarul Mihai Chirica.

„Soră mai mare, prieten fidel și model pentru România, Franța – adică spiritul ei înflăcărat și rafinat, totodată – se regăsește la Iași în domenii dintre cele mai diverse. De aceea, pentru mine, Iașul este cel mai francez oraș al României! Voi aduce și dovezi indubitabile în sprijinul afirmației mele! Avem cei mai mulți studenți francezi și de limbă franceză din țară! Deținem un Institut Cultural Francez extrem de activ, suntem înfrățiți cu două orașe superbe (Poitiers și Villeneuve d’Ascq) din Hexagon și facem parte din Clubul Primarilor de la Strasbourg; găzduim Casa generalului Berthelot – unul dintre bunii prieteni ai Iașului din timpul Marelui Război, iar geniul inginerului Gustav Effel îl descoperim atât în designul Hotelului Traian din centrul orașului, cât și în rezistența podului de peste Prut, spre Basarabia. De asemenea, multe firme importante din Franța au investit masiv în localitatea noastră, iar relațiile comerciale dintre noi înregistrează un trend mereu ascendent. Nu în ultimul rând, Iașul a fost, în anul 1991, una dintre destinațiile fostului președinte al Republicii Franceze François Mitterrand.

Iată de ce consider gestul Ambasadei Republicii Franceze de a celebra Ziua Franței și la Iași pe cât de onorant, pe atât de firesc. Sunt convins că orice cetățean francez se va simți la Iași în elementul său și am certitudinea că ieșenii se vor dovedi ca de fiecare dată gazde excelente”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Articolul precedentContinuă telenovela abonamentelor CTP Iași pentru studenţi pe perioada verii
Articolul următorINCENDIU la o hală de creștere a păsărilor