Două proiecte care vizează reducerea și prevenirea abandonului școlar au fost lansate joi, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST.

„O șansă egală pentru toți. Educație inclusivă în unitățile școlare” este un proiect care va contribui la creşterea gradului de participare la învăţământul preşcolar a unui număr de 235 de copii cu vârste între 3 și 5 ani și reducerea şi prevenirea abandonului şcolar prin măsuri integrate pentru 945 de elevi din clasele primare și gimnaziale.

Activitățile vor fi organizate în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 1 Bălteni, (județul Vaslui), Școala Mihai Eminescu Lipova, Colegiul Naţional Ferdinand I (județul Bacău), Școala Gimnazială Prisăcani, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu“, Școala Gimnazială „Gh. I. Brătianu” și Școala Gimnazială „Elena Cuza“ (din județul Iași).

Pentru școlarii și preșcolarii din comunele Lipova și Șipote vor fi achiziționate două microbuze școlare, elevii din Bălteni vor beneficia de programe tip școală după școală, iar pentru 1180 de copii va fi organizată o școală mobilă. Totodată, sunt prevăzute o serie de investiții în școlile din localitățile Șipote, Bălteni și Lipova. Activitățile se vor derula pe o perioadă de 36 luni, cu un buget de 6,4 milioane lei.

Proiectul „PACT – Parteneriat activ pentru calitate și transfer de cunoștințe în comunități școlare din județele Botoșani și Suceava” vizează creșterea gradului de școlarizare a 530 de copii cu vârste între 3 și 5 ani și prevenirea abandonului școlar pentru 1955 de elevi din clasele primare și gimnaziale.

Vor fi organizate tabere și activități bazate pe voluntariat pentru a facilita accesul la activități de educație non-formală pentru 1736 de elevi din comunitățile vizate de proiect. Pentru transportul copiilor din Liteni, județul Suceava, va fi achiziționat un microbuz. Școlile gimnaziale Cordăreni, Stăuceni și Liceul Tehnologic Coțușca din Botoșani, precum și Școala Rotunda și Liceul Tehnologic “Iorgu Vârnav Liteanu” din Suceava vor fi dotate cu echipamente IT, mobilier și materialele educaționale. Școlile din localitățile Corni (Botoșani) și Rotunda vor fi renovate. Perioada de derulare a proiectului este de 36 de luni, iar bugetul este de 6,5 milioane lei.

„Aceste proiecte vin cu o abordare integrată, având în centru școlarul și profesorul, adică resursa umană, cel mai de preț capital. Pe lângă investițiile care vor fi făcute în infrastructura educațională, școlarii vor primi burse lunare, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și vor participa la activități extracurriculare, la care copiii din mediul rural au acces mai greu”, a precizat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean și președintele EURONEST.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST a fost înființată în anul 2008 de Consiliile Județene Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui în vederea implemetării de proiecte de interes comun pentru județele asociate și pentru dezvoltarea Regiunii Nord-Est.

Articolul precedentFiul lui Gustavo Poyet, așteptat la CSM Politehnica Iași
Articolul următorMai multe străzi din Iași, inundate în urma ploii (GALERIE FOTO)