Într-un interviu recent, ministrul Tudorel Toader a îndemnat opinia publică și mass-media să nu confunde politicul cu juridicul, ca răspuns la acuzațiile aduse de către Sindicatul din Penitenciarul Iași, potrivit cărora deținuții sunt folosiți ilegal pentru paza penitenciarului.

“Dincolo de tâlcul confuz al afirmațiilor lui Tudorel Toader, care nu par a avea vreo legătură cu problema de fond, dar în virtutea aceluiași raționament, îi amintim ministrului Justiției că ar fi de preferat și ca domnia sa să nu mai confunde periodic dezinformarea cu adevărul. Folosirea deținuților pentru activități ce țin de siguranța penitenciarului sub pretextul lipsei de personal constituie un real pericol pentru siguranța deținerii și este o reminiscență a vremurilor în care activitatea pușcăriilor comuniste era ghidată de învățăturile lui Anton Makarenko, părintele coloniilor de reeducare”, au precizat sindicaliștii din penitenciare.

Legal, una dintre condițiile obligatorii prevăzute pentru ca o persoană să poată asigura paza și supravegherea unui penitenciar, este de a nu fi fost condamnată definitiv pentru săvârşirea de infracţiuni. Or, deținuții care asigură în prezent paza penitenciarelor sunt persoane condamnate definitiv pentru săvârșirea de infracțiuni, potrivit angajaților din sistemul penitenciar.

“Îl informăm, în consecință, pe domnul ministru că “activități complementare” sunt cele de tipul ajutor la bucătărie, curățenie și reparații minore și îl invităm, dacă aderă în continuare la învățăturile sovietice în materie de penitenciare, să indice atât temeiul legal cât și justificarea de oportunitate pentru folosirea deținuților la paza altor deținuți”, au încheiat sindicaliștii din penitenciare.

Articolul precedentPrimarul Mihai Chirica a semnat acordul de înfrățire cu orașul israelian Haifa
Articolul următorPercheziții la suspecți de jaf din locuință