Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a venit marţi la Iaşi pentru a lua parte la manifestările organizate de fabrica Antibiotice SA cu prilejul aniversării a 63 de ani de activitate.

Sorina Pintea a declarat marţi că, până la sfârşitul anului 2017, nu a primit vreo solicitare pentru dotarea cu aparatură medicală Centrului de Arşi din Iaşi.

În 2017, la sfârşit, eu nu am văzut nicio solicitare din partea spitalului pentru dotare cu aparatură medicală. Atunci s-a pus problema achiziţiei acestor aparate prin Banca Mondială. Am spus-o şi în iulie, când am fost la Iaşi: în comisia de elaborare a caietului de sarcini este şi un medic ieşean, care, la rândul lui, mă întreba de ce nu se achiziţionează. Poate că ar trebui să îl întreb eu. Această comisie, până în mai anul acesta, avea 11 persoane care se întâlneau foarte greu fiindcă erau 11. Am redus la o comisie de cinci, care, în sfârşit, a finalizat caietul de sarcini, caiet de sarcini care a fost publicat pe site-ul Băncii Mondiale la începutul lunii octombrie. Ieri s-au deschis ofertele, în sfârşit“, a declarat marţi, la Iaşi, Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, în luna martie 2019, Centrul de Arşi din Iaşi va avea aparatură medicală.

S-a mai livrat aparatură între timp. O parte din aparatură a ajuns deja, dar nu este suficientă să funcţioneze centrul. Nu caut vinovaţi. Eu sunt ministrul Sănătăţii în acest moment şi sunt responsabilă“, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Centrul Marele Ars, cum este cunoscut, urmează să funcţioneze la Spitalul “Sfântul Spiridon”, din Iaşi, din luna martie 2019. Lucrările de reabilitare au fost finalizate în ianuarie 2017, după o perioadă de cinci ani.

În fapt, Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie şi Arşi funcţionează, din 2014, într-un spaţiu improvizat. Aici pot fi trataţi şi pacienţi cu arsuri care au suferit arsuri pe cel mult 20% din suprafaţa corpului.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat marţi că Spitalul Regional de Urgenţe Iaşi va fi realizat. Spitalul Regional Iaşi se va face. Teoretic, ar trebui să terminăm spitalul în 2023 ca să ne putem recupera toţi banii. Ştiţi că e vorba de proceduri şi posibile contestaţii şi atunci am achiesat la discuţiile pe care le-am avut cu cei din Comisia Europeană. Ministerul Sănătăţii propune fazarea acestui proiect astfel încât nu se va întârzia construcţia”, a spus Sorina Pintea.

Aceasta a reamintit că, în luna septembrie 2017, printr-o hotărâre de Guvern s-a alocat suprafaţa de teren necesară SRU Iaşi, în octombrie s-a încheiat un protocol prin transmiterea terenului pentru construcţia SRU, în luna mai 2018 a fost eliberat certificatul de urbanism, în luna august 2018 a fost finalizat studiul topografic, iar în luna decembrie a fost finalizat studiul geotehnic şi a fost organizată o dezbatere publică a studiului de evaluare a impactului asupra mediului.

Din punctul meu de vedere, Iaşul este un exemplu de bună colaborare între autorităţile locale pentru a putea obţine toate aceste documente necesare finalizării studiului de fezabilitate. În luna iulie, prezentam la Iaşi, împreună cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii, un draft al studiului de fezabilitate, draft care trebuia completat cu acest studiu de fezabilitate, impactul de mediu. După anexarea studiului de mediu finalizat, acest studiu de fezabilitate poate să stea la baza celei de finanţare pe care Guvernul României trebuie să o depună la Bruxelles, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a adăugat că, în continuare, sunt stabilite nişte etape de parcurs, în sensul că urmează procedurile de achiziţii pentru elaborarea proiectului tehnic, proceduri de achiziţii pentru programele de training, proceduri de achiziţii pentru asistenţă tehnică la implementare.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că joi va fi promovată Hotărârea de Guvern privind majorarea sumei care va fi alocată medicamentelor, astfel încât taxa de clawback să scadă.

În mod normal, anual, Ministerul Sănătăţii trebuie să facă corecţii de preţuri. Din 2015 nu s-a mai făcut corecţia preţurilor la medicamente, am făcut-o noi anul acesta. De la 1 ianuarie se aplică noile ordini de preţ. În trimestrul al patrulea, chiar joi, vom promova Hotărârea de Guvern cu majorarea sumei pe care o alocăm medicamentelor, astfel încât taxa de clawback să scadă, să scadă presiunea asupra firmelor, inclusiv asupra firmelor care aduc medicamente mai ieftine, astfel încât să nu mai existe această problemă presantă. Discutăm şi despre aplicarea clawback-ului diferenţiat, tot pentru a putea avantaja, într-un fel, medicamentele ieftine”, a mai spus ministrul

Articolul precedentImpact cu victime, pe o pasarelă din Iaşi
Articolul următorIeşeancă, anchetată pentru că şi-ar fi abandonat copiii