Pacienții din zona Moldovei vor beneficia de investigații imagistice de cea mai înaltă perfomanță. Spitalul de Neurochirurgie are un nou aparat de rezonanță magnetică nucleară, cu o putere de 1,5 Tesla.

Amplasarea aparatului a necesitat amenajarea unui spațiu special, consolidat, ai cărui pereți au fost capitonați cu foiță de cupru pentru a bloca interferențele și a asigura un climat optim investigațiilor de mare acuratețe. Greutatea totală a dispozitivului este de 7 tone, motiv pentru care instalarea în noua încăpere a necesitat o amplă desfașurare de forțe.

După ce va fi montat, RMN-ul va fi folosit pentru diagnosticarea pacienților din toată zona Moldovei, care ajung la Spitalul de Neurochirurgie din Iași și au nevoie de astfel de explorări.

„Patologia s-a diversificat în ultimul timp, iar o investigație de finețe făcută cu ajutorul rezonanței magnetice poate să clarifice un diagnostic, să ne direcționeze către modul în care trebuie abordat cazul medical”, a spus Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu”.

„Dotarea cu acest aparat reprezintă în primul rând un câștig pentru pacienți, dar și pentru medici. În ultimii doi ani și Consiliul Județean a alocat fonduri importante acestei unități medicale, astfel că acum dispune de cea mai modernă sală de operație în domeniul neurochirurgiei din sud-estul Europei”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.

Până acum Spitalul de Neurochirurgie a folosit pentru investigații imagistice un singur aparat RMN, care funcționează deja de 14 ani. Din cauza numărului mare de solicitări, pentru o explorare, un pacient este nevoit să aștepte și câteva luni.

Costul noului echipament RMN este de 600 de mii de euro, fără TVA. Contractul de achiziție a fost semnat de ministrul Sănătății și reprezentanții Băncii Mondiale în baza unui contract prin care, la nivel național, au fost achiziționate echipamente computer tomograf, aparate de rezonanță magnetică și sisteme informatice (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN).

Articolul precedentLa spital cu hipotermie severă după ce a adormit beat afară
Articolul următorMihai Chirica: „Guvernarea Dăncilă – Dragnea este una profund antiromanească!“