An de an, în calendarul creștin ortodox se pomenesc Moșii de vară sau Sâmbăta Morților. Această sărbătoare reprezintă pomenirea celor trecuți în neființă și se prăznuiește întotdeauna înainte de Rusalii. În toate bisericile din țară se oficiază Sfintele Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. 

Anul acesta, Moșii de vară se pomenesc sâmbătă, 3 iunie, cu o zi înainte de Rusalii, denumite și Pogorârea Sfântului Duh. Moșii de vară mai poartă numele de Sâmbăta Morților, fiind o sărbătoare dedicată morților. În această zi, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie îi pomenesc și se roagă pentru toți cei decedați.

Tot de Moșii de vară, credincioșii trebuie să respecte o serie de tradiții și de obiceiuri. Tradiția mai spune că în dimineața zilei de Moșii de vară, creștinii trebuie să meargă la biserică cu vin, prescuri și colivă, pentru ca acestea să fie sfințite și mai apoi împărțite sărmanilor.

Un alt obicei respectat de români de Moșii de vară este acela de a împărți vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei răposate.

Regulile bisericești spun că pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor sărmane, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor sau vecinilor.

În anumite zone din țară, după slujba de pomenire de la biserică, creștinul merge alături de preot la mormântul celui drag care a decedat. Acolo, preotul săvârșește o slujbă mică, în care mormântul este stropit cu vin.

La mormântul celui mort este bine să se aprindă două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletul acestuia.

În unele multe localități din țară, în Sâmbăta Morților sau Moșii de vară au loc ritualuri de pomenire mai ales în cimitire. Acolo, mormintele sunt curăţate şi împodobite din vreme. La porţile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi vin, împodobite cu flori şi frunze de tei. În Sâmbăta Morților, au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, după care acesta sfinţeşte fiecare mormânt.

Ce este interzis să faci de Moșii de vară

În Sâmbăta Morților nu este bine să speli sau să muncești la câmp. Superstițiile spun că femeile care nu țin cont de acest lucru și aruncă lături ajung în gura morților, care mai apoi se răzbună.

Este valabil și pentru femeile care muncesc în această zi, pentru că vor avea mâinile amorțite tot restul anului. Tot pe 3 iunie, credincioșii nu trebuie să măture în casă.

Tot în această zi se mai spune că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu ai noroc. Totodată, dacă oamenii scot apă din fântâna de Sâmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți

O altă superstiție spune că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos. Și dacă arunci o crenguță de tei în ploaie, se oprește.

De asemenea, este bine să se dea pomană ceapă sau usturoi verde pentru a avea noroc.

Articolul precedentCod Portocaliu de ploi, până diseară. În unele zone cantitățile de apă vor ajunge la 80 de litri pe metru pătrat
Articolul următorCele mai pasionale zodii. Au relaţii lungi şi iubesc pătimaş, le poţi avea toată viaţa alături