Ucraina va adera la NATO, însă este un proces “pe termen lung” care va avea loc doar dacă își va menține independența în fața Rusiei, a spus Jens Stoltenberg.

În cadrul întrunirii cu prim-ministrul Finlandei la Helsinki, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut că, în cazul în care îşi va menţine independenţa faţă de Rusia, Ucraina va deveni membră a alianței. “Aliații NATO au convenit ca Ucraina să devină membră a alianței noastre, dar aceasta este o perspectivă pe termen lung […] În prezent, important este ca Ucraina să rămână națiune independentă și suverană”, a declarat Stoltenberg, în contextul în care Rusia a amenințat că aderarea Ucrainei “este o linie roșie de neacceptat”.

Nu este cert dacă Ucraina va obţine statutul de membru cu drepturi depline, chiar şi după încheierea războiului, explică BBC. “Când războiul se va încheia, va trebui să ne asigurăm că istoria nu se va repeta. Președintele Putin nu poate continua să își atace vecinii. El vrea să controleze Ucraina și nu plănuiește pacea, ci mai mult război”, a adăugat secretarul general al NATO.

În cadrul vizitei sale, Stoltenberg a vorbit și despre aderarea Finlandei și a Suediei la Alianță.

”Acum este momentul pentru a ratifica şi a întâmpina ca membre depline cele două țări”, a afirmat oficialul, într-o adresare către Turcia și Ungaria. Marți, parlamentul finlandez a început dezbaterea unui proiect de lege pentru a accelera candidatura la aderarea la NATO, separat de Suedia. Votul este programat să aibă loc în următoarele zile.

Articolul precedentFestival de muzică clasică: concerte în biblioteci, biserici și muzee
Articolul următorPersonalitatea ta în funcție de degetul mic al mâinii