Ministrul ucrainean al energiei anunță că România ia în calcul posibilitatea de a transfera o parte din profitul companiilor pentru refacerea infrastructurii distruse de ruși. Oficialul Ucrainean spune că producătorii români au încasat mulți bani ca urmare a creșterii prețurilor după invazia declanșată de Rusia în Ucraina.
O reacție puternică a venit de la București. Ministrul Energie Sebastian Burduja spune că, în acest moment, nu se pune problema unei astfel de redirecționări a profiturilor.
Primele cinci companii care vând energie au obținut anul trecut un profit record de 200 de miliarde de dolari, față de câștigul din anul anterior, potrivit ministrului ucrainean al energiei. Prima decizie de a aloca 10% , adică 12 milioane de euro, din profiturile excepționale pentru refacerea Ucrainei a fost luată de compania internațională Ignitis Group din Lituania.
Potrivit ministrului ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, care s-a întâlnit cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, companiile de energie au încasat mulţi bani ca urmare a creşterii preţurilor după invazia declanşată de Rusia în Ucraina. În cadrul Conferinței privind reconstrucția Ucrainei găzduită de Londra între 21 și 22 iunie, Haluşcenko și Odobescu au discutat despre asistența acordată domeniului energetic ucrainean pentru refacerea infrastructurii afectate de atacurile ruse.
“În timpul întâlnirii, miniştrii au acordat o atenţie deosebită apelului Ministerului Energiei al Ucrainei către partenerii străini de a împărţi veniturile suplimentare pe care companiile energetice le-au obţinut ca urmare a războiului declanşat de Rusia în Ucraina şi care a dus la majorări semnificative de preţ pe pieţele de energie şi, apoi, la venituri neplanificate pentru cei de pe piaţa respectivă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei de la Kiev.
Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe menționează că ministerul ucrainean a actualizat comunicatul și precizează că ”discuțiile dintre cei oficiali nu au vizat aspectele semnalate deoarece exced competențele Ministerului Afacerilor Externe”.
Sursa: Realitatea Financiara