Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T, Popa“ din Iaşi va depune un proiect pentru finanţare europeană intitulat „Platformă multidisciplinară de cercetare – dezvoltare medicală în regiunea N-E“, prin care doreşte să achiziţioneze primul robot din regiunea de N-E a ţării cu care se pot realiza intervenţii chirurgicale minim-invazive, în spaţii mici, unde este nevoie de foarte mare precizie.

UMF Iași a obţinut deja un aviz pozitiv de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, care precizează că instalarea echipamentului se va face în blocul operator al Institutului Regional de Oncologie Iaşi, etaj I, Corp E, sala nr. 7.

„Sistemul de prelevare mostre ţesut şi intervenţii de rezecţie tumorală Da Vinci Xi 3D High Definition cu patru braţe“ va fi amplasat în sala de operaţii nr. 7 dacă UMF va reuşi să câştige proiectul european. IRO Iași va oferi spațiul cu titlu gratuit UMF pentru o perioadă de 10 ani sub forma unui contract de comodat.

„Principalul obiectiv al proiectului va fi atins prin interpretarea de către echipă a datelor obţinute cu ajutorul echipamentului achiziţionat şi vizează optimizarea tratamentului neoplaziilor pelvine de diverse etiologii al pacienţilor din regiunea de N-E, prin crearea platformei multidisciplinare de chirurgie robotică“, se precizează în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

UMF va acorda dreptul de folosinţă cu titlu gratuit acestui echipament echipelor de cercetare din cadrul IRO Iaşi, cu toate costurile funcţionării echipamentului acoperite în primii trei ani din cadrul proiectelui şi, ulterior, în următorii cinci ani, de către UMF Iaşi.

Articolul precedentCe licee din Iași mai au locuri libere pentru admiterea de toamnă
Articolul următorGeorge Ivașcu: Am venit prima oară la Iaşi, pentru a vedea unde este necesară alocarea de fonduri