Tenorul ieșean Cosmin Marcovici, fost lider de sindicat la Opera din Iași, a fost numit secretar de stat la Ministerul Culturii, potrivit unei decizii semnate de premierul Ludovic Orban și publicate în Monitorul Oficial.

Cosmin Marcovici s-a remarcat în spațiul public în 2016, în scandalul xenofob de la Opera Națională din București, când balerina Alina Cojocaru și coregraful Johan Kobborg au fost eliminați din instituție de directorul Tiberiu Soare, iar mulți dintre angajați au strigat ”Afară din țară!”.

Într-un comunicat de presă semnat ca șef al sindicatului Operei din Iași, Marcovici s-a plasat la acel moment de partea lui Tiberiu Soare și a scris că ”Suntem stupefiaţi de ceea ce se întâmplă la ONB, iar această «ciumă», din păcate, se poate extinde”.

Mai mult, Marcovici insista că spectacolele și programul Operei Naționale trebuie susținute în limba română, invocând Constituția.

Cosmin Marcovici a absolvit Universitatea de Arte ”George Enescu” şi este tenor la Opera din Iaşi, în acelaşi timp liderul sindicatului instituţiei. În 2004 a fost decorat de președintele Ion Iliescu cu primit medalia „Meritul Cultural” clasa I, Categoria Arta Spectacolului.