Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban a declarat, astăzi, înainte de începerea ședintei Birourilor Permanente Reunite (BPR) DIN Parlamentul României, acolo unde urmează să se decidă calendarul moțiunii USRPLUS-AUR împotriva premierului Cîțu, că moțiunea trebuie citită în maximum 5 zile și votată în alte 3 zile. Orban a reiterat, totodată, că pentru citirea moțiunii nu este nevoie de cvorum, acesta fiind necesar la adoptarea unor legi și hotărâri, precum și la votul moțiunii. Pe de altă parte, liderul PNL l-a acuzat pe Florin Cîțu că a convocat “în miez de noapte o ședință nestatutară” cu membrii partidului.

“Există o decizie a CCR care spune că există o celeritate. E foarte clar și în Constituție, și în Regulmanetul de funcționare al Camerei Deputaților și Senatului că există un termen de maxim 5 zile pentru citirea unei moțiuni și apoi un termen de 3 zile în stabilirea datei dezbaterii și votului. Constituția și deciziile constitutionle se aplică și dacă există precedente anterioare sau ulterioare”, a afirmat Orban, la Parlament.

Întrebat despre evoluția situației din PNL din ultimele ore și, mai exact, despre ședința convocată- de Florin Cîțu la ceas de noapte, Orban a răspuns: “Votul delegaților la Congres va fi dat în funcție de evaluarea fiecărui membru. Ieri au făcut ședința nestarutară de BPN în care au hotărât altceva. Eu mă ghidez după Constituție, după Regulmanet, după principiiile constituționale și cele ale statului de drept. Ședința plenului reunit ale celor două Camere ale Parlamentului nu are nevoie de cvorum la citirea moțiunii, doar la cele la care se adoptă legi și hotărâri, la care se votează moțiuni (este nevoie de cvorum – n.r.), nu la citire. Ăsta e un lucru știut de toată lumea. Sunt unii colegi de-ai mei mai înfierbântați, care nu înțeleg că țelul activității noastre trebuie să fie interesul public, acțiunea întemeiată pe prevederi legale și constituționale și pe Statutul PNL. Aici reamintesc că prima prevedere din Statut e de a respectă Constituția și legile țării”.

 

Referitor la posibilele negocieri care s-ar ține zilele acestea pe sub masă între tabăra Cîâu din PNL și PSD, Ludovic Orban a transmis un mesaj ferm: “Ca președinte al PNL nu am avut nicio discuție cu nimeni de la PSD. Dacă sunt colegi care au avut, însemna că încalcă angajamentul luat față de români, dar și toate deciziile statutare din forurile partidului”.

Articolul precedentFemeie de 37 de ani, operată de o tumoră cerebrală de 5 cm
Articolul următorCseke Attila, interimar la Sănătate, și Sorin Cîmpeanu stabilesc JOI ultimele detalii legate de deschiderea școlii pe 13 septembrie